Gå direkt till textinnehållet

Spararna köper

Börsen har på två månader stigit 13%. Plötsligt har börsen fått nytt ansikte och många har senaste tiden tryckt på köpknappen. Svenskarna lämnar räntor och väljer börsen istället. Och spararna gör rätt: Tar vi det i steg tål vi tillfälliga hack mycket bättre.

 

Sedan nästan ett år tillbaka har börsskepsisen varit utbredd. Vi har varit i andra änden av W-nedgången hoppades allt fler. Under hösten kom sedan mer ljusa siffror, Obama blev omvald och även nya kinesiska ledaren Xi blev offentlig.

Men det är först på sistone som vanligt folk reagerat. Både fondsparare och aktieägare har nu börjat köpa. Sedan dagarna före julafton så tycks sparare ha bytt fot. Istället för att titta på oroshärdar så tittar vi framåt. Vi inser att räntan är ointressant låg. Där kan vi inte spara i långa loppet, utan behöver välja börsen igen. Och när även storkapitalet trevar mot börsen så har plötsligt skeptikerna blivit köpare och pendeln svängt. Det märks inte minst i börskurserna, som stigit i snitt 13% på bara två månader. Vekstadsbolag och även råvarubolag finns i vinnartoppen.

 

Entusiasmen märks nu brett. Antalet fondbyten har ökat 15-20 procent, jämfört med månaden före. Samma sak med aktieköpen som också har ökat 15-20 procent under samma period. Belåningen ökar också. Vi lånar nu 13% mer än för en månad sedan. Det är första uppgången på 10 månader:

 

Spararna hastar ändå inte utan tar köpen i sund steg. På FONDSIDAN märks och räntor säljs mest. Det som lockar mest är Sverigefonder. Men alla fondtyper finns med på kartan. Sparare tar ett steg upp på tillväxttrappan. Sparare befinner sig bara på olika platser längs vägen.

Räntesparare väljer företagsobligationsfonder

Företagsobligations-sparare väljer breda Sverige- och globalfonder

Globalfond-sparare väljer tillväxtfonder

Tillväxt-sparare väljer mer nischade tillväxtmarknader

Min kommentar: Det ser bra ut. Inga förhastade jättekliv. Den som direkt går ifrån räntor till tillväxtfonder lär få magknip av svängarna. Ta lite olika potter i olika steg, så både lär vi oss mer och kan känna oss lugnare.

 

Misstagen… märks också. Visst var Turkiet fjolårets raket. Men att den ska fortsätta även i år tar jag för otroligt. 60% på tolvmånader imponerar tillräckligt. Ändå finns den på senaste veckans köptopp. Hellre då svenska småbolag, som också finns där. Även Balkanfonder finns på köptoppen. Förstås påverkas de av krisen i Västeuropa, men också av återhämtningen. Ett lugnare köp är antagligen råvarufonderna som också är i köptoppen. Men skynda inte in smala aktiefonder. De breda tillväxtfonderna ger bra tillväxt utan att sitta i knät på enskilda länder, makthavare, råvaror eller företagare. Det gillar jag.

 

Även på AKTIESIDAN märks stegen mot mer aktier för pengarna:

Investmentbolag-sparare väljer enskilda aktier (H&M, Boliden, Sandvik mfl)

Utdelningsbolags-sparare väljer flera breda bolag

Verkstadsbolags-sparareväljer småbolagsaktier

Min kommentar: Även här märks hur aktieägarna tar uppväxlingen i steg. Nu när allt fler har aktierna på ISK-konton så finns ingen skatt att ta hänsyn till, utan vi köper för att vi tycker det ser lovande ut. Det är en bra inställning istället för att vara skatteslav. Men skynda inte i onödan. Läs aktieanalyser och välj brett.

 

Vad väljer du nu?/claes hemberg

 

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord