Gå direkt till textinnehållet

Spararna säljer

Svenska folket fortsätter att sälja aktiefonder. Årssiffran är nu på minus 2 mdr på helåret. Efter förra årets bråddjup -55 mdr. Det som lockar är istället blandfonder och obligationsfonder, som hittills lockat 30 mdr i år. Det är som att spararna inte sett att deras största innehav är rejält på plus i år. De säljer istället även dem.

 

Det stora sparandet i räntor sker ett år när räntan är på väg mot noll. Och börsen är upp 11 procent. Det ser tokigt ut. Särskilt som allt fler talar om obligationsbubbla. Men uttråkade sparare känner inte till börsuppgången 2012, utan ser mest bara EU-strul och amerikanska finansiella stup. Dessa sparar mest i räntor och om de måste välja aktiefonder blir det globalfonder, som om dessa inte ofta innehåller just 50% USA.

 

Några få sparare går mot strömmen och väljer just Europa- och USA-fonder, där pengarna faktiskt ökar detta år, + 7 mdr. Våra gamla Allemansfonder däremot lider -14 mdr, hittills i år. Här är det framför allt äldre säljare. Eftersom yngre aldrig hann köpa in sig här.

 

På pappret ser spararna mycket skeptiska ut. Trots att deras aktiefonder i snitt givit 9% i år. Det är konstigt. Det hänger inte ihop. En börjar ju undra vilka råd spararna verkligen får: dyra sparprodukter?

 

Vad har du valt?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord