Gå direkt till textinnehållet

Spararna stora julklapp 2010

Spararnas önskelista har länge toppats av just detta. Tillväxt- eller Globalfonder till rekordlågt pris. Några privathandlare har samtidigt önskat sig smala kopparfonder eller verkstadsfonder. Nu finns allt under granen som kallas ”börshandlade fonder”. Utbudet är över 200. Bland gamla fondbolag kommer den säkert kallas index-dödare. Och de kommer prägla fondvärlden med start: år 2011.

 

Börshandlade fonder har egentligen funnits i tio år. Men de har aldrig slagit igenom. Orsaken har varit pedagogiken. De har varit svåra att hålla i sär med sina konstiga namn. Därför har svenskarna i dag bara 1% av sitt sparande i börshandlade fonder. Det är pinsamt lite, eftersom här finns billiga, breda, smala och vassa fonder som verkligen skulle kunna göra svenskarnas sparande mer exakt, enklare och mycket billigare. Nu är vi ett steg närmare. Flera banker har senaste månaderna kommit med bättre pedagogiska lösningar. Detta kommer tror jag öppna för ett helt nytt intresse.

Visst saknar jag flera länder och branscher i utbudet. Men de går inte att vänta på. Det är som att vänta på ett moment 22! Börjar bara spararna hitta till börshandlade fonder så kommer också många fler fondbolag bara beredda att plocka hit sin nyputsade fonder. Så om jag för tro: så blir 2011 året då börshandlade fonder verkligen tar fart.

Argumenten till spararna är ganska enkla. Tänk dig handla fonder direkt och till halva priset eller mindre. Där har du ”börshandlade fonder”. Du får dina andelar direkt. Dessutom är årsavgiften ofta är hälften ned till en tiondel av dina vanliga fonder. Och du kan välja smalare och häftigare än i den gamla fondvärlden.

Den enda nya detaljen är köpavgiften. Den kallas här courtage, precis som när du väljer aktier, eftersom du handlar över en börs. Men jämför du med de 1,5-2,0 % som du ofta betalar per år för dina gamla fonder, så är börshandlade fonder rena fyndmarknaden. Och du kan ha dem i kontot med lägre skatt – kapitalförsäkring – precis som vanligt.

 

De fonder som kommer att locka vanliga sparare mest tror jag är urbilliga tillväxtfonder, men också vanliga Sverige indexfonder. Eftersom många sparare i dag upplever att de betalar dyrt för fonder, som ändå bara ger index (ett genomsnitt).

Sedan finns det här också flera nyheter: som smala länderfonder som Vietnam och Sydkorea. Eller väljer du riktigt sylvassa fonder branschfonder och råvaror och mycket mer. Dessutom kan du på många börshandlade fonder handla både fonder som vinner i nedgång (går ”kort”) men också har har turbo 1-2-3 gånger (”hävstång”) Detta är förstås som det låter överkurs. Och enkelt att välja bort i menyn. En variant heter också certifikat. Och det kommer många fler börshandlade fonder. 

 

Här några av mina favoriter: Tillväxtregioner http://shorturl.se/?gHsyy  Sverige http://shorturl.se/?QCWAm Vietnam http://shorturl.se/?zxxov Sydkorea http://shorturl.se/?m83hT Tyskland http://shorturl.se/?QCWAm

Och sedan kan du även välja nischer som överkurs: Verkstad  http://shorturl.se/?JgxCr Råvaror: http://shorturl.se/?aqjVz Koppar:  http://shorturl.se/?Sa5Z5 Energi http://shorturl.se/?d5SAI

Som du märker finns det nu många nya sätt att skära fond-limpan. Söararna börjar enklast med de breda: tillväxt eller Sverige. Och kanske 1% på en smal nisch som Vietnam. Andra fonder som råvaror och branscher kommer aldrig nå vanligt folk. Visst kan courtaget överraska lite i början. Men räkna på vad du betalar i årsavgift på dina vanliga fonder, så inser du att börshandlade fonder är en riktigt god affär. Vad tror du själv? Har du sett någon bättre pedagogik? / Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord