Gå direkt till textinnehållet

Spardjungeln i SVT Plus

Spardjungeln är i fokus i kvällens Plus. Och jag fick rycka in som gajd – bland täta snår, rovdjur och harmlösa sparare. http://svt.se/2.146613/plus 

 

I december ringde SVT Plus. Programledaren Charlie Söderberg var på semester i Thailand och de undra om jag kunde rycka in. Ingen  tvekan! Plus är mitt favoritprogram. Konsumenter behöver mycket mer stöd. Sagt och gjort: jag fick möjlighet att lägga upp inslaget, leta miljöer, fakta och inte minst vettiga råd.

Men inspelningen var inte okomplicerad. De blev lite förvånade på flera storbanker när jag ringde upp och ville komma med tv-teamet till deras förborgade bankmiljöer för att förklara olika sparformer. Samtidigt blev de förstås lite stolta att få representera räntor, valutor mm inför svenska folket. Så med tv-teamet kom vi igenom låsta dörrar och förbi säkerhetsvakter, som annars inte brukar släppa förbi annat än legitimerat bankfolk.

Under en heldag kuskade tv-teamet och jag runt Stockholm i jakten på att jämföra bra sparformer. Och Charlie klipptes in i efter hand, lite brunare än tidigare.

Upplägget i programmet är att unga Rebecka från Linköping vill spara pengar till en Indienresa om 3 år. Hur ska hon tänka och göra? Själv föreslog hon kanske konst eller guld som investering. Därför passerar vi förutom bankerna även förbi Auktionsverket och Guldfynd, även om det kanske inte hamnade högst upp på den slutgiltiga köplistan.

Hon vill spara 1) dels till biljetten och 2) dels till en gåva; hon vill skänka pengar till ett barnhem. Hur tycker du hon ska tänka? I kväll kl 21.00 kommer ett svar. /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord