Gå direkt till textinnehållet

Sparresa till Kenya senarelagd

Sparresan till Östafrika sker först efter årsskiftet. Somalisk gerilla har gjort situationen allt för osäker. Trist, men inte överraskande: Vår serie av föreläsningar om Afrikas ekonomi genomför vi trots allt. 

 

Afrika är kontinenten som sist når världshistoriens moderna era: industrialiseringen. Jämför vi med länder som just nu är där, Indien och Indonesien, kan vi ganska bra förutse Afrikas utveckling närmaste 50 åren. Och redan är Ghana och Botswana tydligt i framkant.

Därför har Avanza Bank planerat en studieresa till kontinentens nya tillväxtnav; Östafrika. Här märks snabb tillväxt i telekom, gruvnäring, turism, kaffe, ölförsäljning mm. Huvudorten är Nairobi, i Kenya. Mer om Kenya och resan http://shorturl.se/?sFZiC

Men senaste två veckorna har situationen i Kenya snabbt förändrats. Somalisk gerilla har delvis lämnat sjöröveriet utanför kusten och istället gått över gränsen söderut för att råna och kidnappa turister i Kenya. Detta har fått Kenyas regering att slå tillbaka med vapen. Somaliska gerillan hotar nu med attacker i Nairobi. Och bara senaste veckan har fyra explosioner skett i Nairobi.

Situationen är inte hotfull, säger UD, men ska en grupp svenska sparare få ro att studiera ekonomi och välfärdsfrågor, så lär vi behöva en lugnare stämning. Därför avvaktar vi. Förhoppningsvis kan vi komma iväg snart efter årsskiftet. För Östafrikas ekonmiska utveckling lär fortgå på ett mycket spännande sätt.

Under tiden: Afrika-föreläsningarna med en rad Afrika-experter sker som planerat runt om i Sverige  i slutet november. Datum och städer hittar du snart här: http://shorturl.se/?1nNhv

Vad vill du veta mer om Afrikas ekonomi?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord