Gå direkt till textinnehållet

Stanna i PPM-soffan

PPM-säljare ringer nu mer hektiskt än vanligt. Samtidigt har en statlig undersökning misstolkats som att PPM-rådgivare vore ett bra alternativ. Men bäst är PPM-soffan, AP7, om du läser undersökningen ordentligt.

Nu råder det heta PPM-tider. Pengar är på väg in och säljarna ringer mer än någonsin. Flera av mina vänner har blivit uppringda senaste tiden. Mest bisarrt blir det när även anställda på Sjunde AP-fonden, för att sälja på dem sk PPM-rådgivning. Det gick sådär. PPM-säljarnas argument är vidlyftiga. De blandar ihop argument som ”Du har fått 120 kronor. Vi kan ge dig 200 procent”. Sedan försöker de få fram ett ”Ja” i luren. Genom att spela in det så ska spararen binda sig, är den sluga planen.

Men säljarna av PPM-tjänster är inte de enda att röra ihop fakta. Även statens egen granskare på området har nu uttalat sig (Inspektionen för socialförsäkringen (ISF)). De menade att PPM-säljarna var bättre alternativ. Än vadå, tänker vi. Självklart är den naturligaste associationen ”bättre än PPM-soffan”. Men nej – inspektionen har jämfört med de som valt en gång för länge sedan. Därför blir jämförelsen absurd. Vem skulle komma på tanken att jämföra it-fonder från år 1999 med långt mer moderna fonder från 2000-talet. Inte konstigt att de senare vinner. Det har inget med förvaltning att göra. Utan är lika klokt som att jämföra en 80-åring och en tonåring i höjdhopp.

Och en väsentlig sak glömmer ISF att understryka. Soffan som 3 miljoner svenskar har; PPM-soffan, är bäst av alla. Bättre än PPM-säljarna också. För mig är det obegripligt att inte ISF understryker det mest av allt. Det vore konsumentinformation på riktigt. Kanske har rapporten politiska förtecken. När en av företrädarna råkar säga  ”PPM-systemet är gjort för 1/10 svenskar”får jag direkt den känslan. Det är dessutom direkt fel. Majoriteten har det ju väldigt bra i PPM-soffan. Bäst faktiskt

Förutom att en statlig inspektion kan uttrycka sig så otydligt blir ändå mest besviken över hur djupt oseriösa säljmetoder blir jag ändå mest upprörd över priserna hos PPM-säljarna. Eller vad sägs om 3% på förvaltning, 995 kr per år. Och håll i dig: Plus 20 procent av överavkastningen. Vad det betyder är svårtolkat. Nej, jag ser inte att PPM-säljarna tillför något alls, förutom dålig stämning.

Mitt gratis-råd: Välj PPM-soffan i första hand. Bara 1/10 har intresse att välja själva. Ringer PPM-säljare lägg på luren.

Vad har du i PPM?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord