Gå direkt till textinnehållet

Stopp mot råa säljare

Försäljning över telefon stoppas. Det blir tvärstopp för provisioner. Nu har äntligen politiker och myndigheter satt ned foten. Men fortfarane har säljarena några frimånader. Och även därefter lär de kunna gäcka spararna.

Sedan många år har kritiken mot telefonsäljare varit hård. De har lurat oskyldiga sparare på enorma belopp. Avgifter på 20% direkt har inte varit ovanliga. Att vinna igen det måste utgå från vild spekulation. Detta har sålt till äldre sparare som aboslut inte vill chansa det minsta.

Trots dessa hemskheter har inte lagskrivarna lyckats att reagera. Då och då har det surrats om förbud från politikerleden. Även de på myndigheterna har varit rejält upprörda. Men att därifrån få något att hända kan ibland ta mycket tid. Och då riskerar andra frågor komma emellan.

Nu äntligen börjar bilden klarna. Allting tyder nu på att förbuden slår till på allvar inom närmaste året. Det blir stopp för telefonförsäljning av finansiella tjänster. Det blir stopp på provisioner för säljare av finansiella tjänster. Den bilden är nu glasklar från politiker och myndigheter.

Därmed inte sagt att alla försäljare per telefon har begått fula grepp. Men tillräckligt många har gjort det för att det har blivit ett ohanterligt problem. En starkare branschorganisation bland dessa säljare hade kunnat städa i förväg, om de hade velat. Men nu har istället politikerna och myndigheterna satt ned foten. Det blir tvärstopp.

Nu innebär inte det att säljare dåliga som urusla kommer att sluta ringa till oskyldiga sparares hem. Tyvärr. De kommer säkert hitta kryphål för att ta sig runt och ringa ändå. Redan i dag är det ju stopp på massbyten i PPM, men visst fortsätter bytena. Bara på annat sätt. Nu säljer de istället fond-i-fonder och tjänar minst lika mycket pengar som förut. Så nog är vi inte klara med säljarna än.

Vad saknar du för verktyg mot råa försäljare!/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord