Gå direkt till textinnehållet

Stoppa sabotaget i PPM

Flera favoritfonder lämnar nu PPM-systemet. Och fler är påväg ut. Orsaken är hänsynslösa massbyten från PPM-säljare som kör sönder fond efter fond. Så här kan vi inte ha det. Politikerna måste ingripa. Fondbolagen måste kunna skydda sig mot farsoten med massbyten. Det är för spararnas skull. Danske bank har nyligen tagit bort flera vassa fonder från PPM. Nu bromsar East Capital sin Baltikumfond. Och fler fondbolag har samma planer. Orsaken är över 4 miljoner byten på totalt 10-tals miljarder som likt en farsot drar fram och knäcker fond efter fond. Därför har avhoppen från PPM sannolikt bara börjat. Attraktiva fonder tvingas lämna PPM, för att inte förstöra fonderna för andra sparare.

Sabotaget kommer från de 500 000 svenskar som är mest ointresserade. De låter en fondbytare, sköta bytena och när dessa kör rally med 100 000-tals PPM-konton samtidigt slutar fonderna fungera. Dessutom betalar dessa sparare upp till 20 procent av sin PPM-pension i hemska avgifter. Så även här borde myndigheten känna torrt på fötterna för att stopp PPM-bytarna. Men myndighetens ända förslag hittills är bytesavgifter, som på något sätt inte hindrar inte PPM-marodörerna.

Finansinspektionen och vara politiker måste nu ta i surdegen, som jäst så många år. Spararnas förtroende för PPM-systemet är redan magert. Få bryr sig och få ställer rättmätiga krav. Att då låta några kommersiella frifräsare sänka PPM, är fullständigt orimligt. Det krävs ett stopp för PPM:s frifräsare, som tjänar pengar på okunskap och sönderkörda fonder. Och dessutom allvarligt påverkar fondsparare, utanför PPM-systemet. Annars blir vi kvar i ett PPM-utbud med bara några mastodontfonder. Sådana fonder som ingen människa väljer, om inte en bankman sålt på oss det. Vad tänker du?/c

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord