Gå direkt till textinnehållet

Stoppa skamliga pensionsgamar

Alla pensionsbolag lever på statens nåder och samhällets öppenhet. Några få bolag agerar pensionsgamar och säljer direkt dyra och dåliga tjänster som lurar miljontals svenskar. Något som svärtar ned hela vårt pensionssverige.

Då måste dessa dyra och dåliga bolag tåla att bli granskade och kritiserade. Nu senast av SvD och Expressen. Men när journalister ställer frågor så svarar de inte. Så kan vi inte ha det? Det är skamligt och undergräver hela vår tilltro till våra pensioner. Branschen måste ställa krav på rakryggad öppenhet av alla aktörer. Annars luktar snart hela pensionsbranschen riktigt illa.

En rad pensionsbolag har genom åren tillskansat sig 100-tals miljarder av pensionssystemet och i PPM. De har lyckats trots direkt usla fonder, höga avgifter och direkt missledande information, sälj och rådgivning till sparare. Dessa bolag granskas från tid till annan av våra medier. Men regelverket som städar ut fulfonderna är ännu i sin linda.

Nu har något allvarligt hänt. De kritiserade bolagen har mangrant vägrat att svara på medias frågor eller att diskutera kritiken. Deras vd:ar, deras ägare, deras styrelser vägrar att svara på frågor om den usla förvaltningen och de hemska avgifterna som kan kosta spararna 400 000 kr i utebliven pension på ålderns höst.

Vilken bild ger detta av våra pensioner, pensionsbolag och hela finansbranschen? Borde övriga i branschen kräva av de svarar och ger fakta. Annars klumpas de hårt kritiserade bolagen snart ihop med de seriösa och långsiktiga. Är det så bankföreningen, fondföreningen, banker och pensionsbolag vill se branschens rykte dras i smutsen? Var är ryggraden?

De nu kritiserade PPM-säljarna har dessutom tagit politisk gisslan och i styrelsen tagit in tidigare ministrar, som tidigare justitieminister Bodström och statsminister Reinfeldt. Personer som antagligen inte har en aning om vilka produkter och moral de ställt sig bakom. Jag skulle vara förvånad om någon dem ställer upp för omval. Men politiska gisslan beskriver väl deras försäljningsmetoder. Även ministrarna har vägrat att svara på frågor. De utnyttjar sitt förtroende som tidigare folkvalda för att sälja usla och dyra fonder. Men när media ställer frågor, vägrar de svara. Hur skygg får en känd förebild agera? Måste inte en styrelseledamot i pensionsbranschen svara på frågor?

Dessa pensionsbolag har utnyttjat öppenheten i vårt samhälle, då de flesta har satt telefonförsäljare för att hårdringa in kunder. Jag har själv blivit uppringd av flera av dem. Kunder som råkade säga ja för 17 år sedan har i dag ingen aning om vad de betalar väldigt dyrt för. Samtidigt har vi en pensionsmyndighet som upplever sig bakbundna av ointresserade politiker.

Sedan finns även seriösa aktörer som verkligen har aktiv förvaltning och under flera år slagit snittet. Jag tänker på bolag som Lannebo och Didner och Gerge. Här talar vi om bolag som gör sitt jobb och följer reglerna. De får tyvärr en släng av kritiken. Men det är bara toppen på isberget, när de riktiga PPM-bovarna inte svarar på frågor.

Detta kräver öppen debatt. Har inte de erkända pensionsbolagen ryggrad nog att medge detta, så har de inget i branschen att skaffa. Vi måste frekvent ha en öppen debatt om allmänhetens rättmätiga krav på pensionsbolag, på pensionsmyndigheten och politikerna. Det är ju samhällets framtid vi talar om.

Här kan alla i finansbranschen bidra med viktiga tankar. Och tala nu bara inte utifrån din egen arbetsgivare. Lyft blicken. Branschen behöver städa, förbättra och ta några kollegerna i kragen. Allt annat är skamligt.

Vad säger du om pensionsbranschen?

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord