Stopplag för fusk i ISK

Publicerat den 15 juni 2012 kl. 11:50

Nya bråttomlag stoppar köksutgång på ISK-kontot. Det gäller investeringar i mer avancerade ”negativa papper”, som stoppas redan idag fredag 15 juni. Allt för att undvika skatteflykt till 1 juli-skatten. (Jag känner ingen bank som tillåtit papprena, men de finns tydligen…)

Idén med ISK-kontot var att ge succén med låg sparskatt (i kapitalförsäkringarna på försäkringskonton) en värdig medtävlare på bankkonton. Och nya ISK har också tagit en stor del av nysparandet. Den enda påtagliga skillnaden mellan dem är att kapitalförsäkring ger fri möjlighet att disponera ett arv (fri arvsrätt) medan ISK ger fri möjlighet att gå på bolagstämmor (rösträtt).

Fusket som nu uppdagas har genomförts med ”negativa papper” med negativa värden, vilka har neutraliserat positivt värden på andra papper (ex utfärdade optioner eller terminer). Slutresultatet var att det på kontot vid ett givet tillfälle såg ut som ett värde kring noll, men i själva verket kunde vara värt flera miljoner. Så kunde individer undvika skatt.

Vilka banker som har tillåtit denna form av uppenbara skatteplanering är inte känt. Men visst är det pinsamt att bankvärlden som ska ge sina sparare bra trygga tjänster ens föreslår sådant som uppenbart är att kringgå lagen. Här kunde rentav invider skaffa sig skatteåterbäring… Banker kan alltid skylla ifrån sig och hävda att det ansvaret får varje köpare ta. Men banken har en stort ansvar i vad de säljer. Vanliga sparare måste kunna utgå ifrån att kontot stämmer överens med lagarnas uppsåt. 

Nu kan sparare åka på både böter och skatteeffekter bara för att de följt en banks instruktioner. Att erbjuda ett konto med vissa regler är också en form av rådgivning.

Nu känner jag ingen som har ”negativa papper” på sin ISK. Jag har heller aldrig sett det. Men kännr du någon så får du säga det rätt ut: ”det fattar du väl att det inte är okej!”

/claes hemberg

  • Nicklas

    Det uppenbara problemet är ju att bankerna försöker förnya sig själva och locka med nya tjänster. Tjänster som uppenbarligen inte är genomtänkta. När jag öppnade min första kapitalförsäkringsdepå pratade jag med min bankman och frågade när och hur beskattningen skulle ske. Efter 5 minuters samtal frågade jag honom då om det är okej att plocka ut den största delen av pengarna innan den avräkningsdag som då fanns för att slippa skatt och det var fullt möjligt och helt OK. Nu har man väl iof ändrat hur man beskattar dessa sparformer men det är ju hursomhelst uppenbart att man lanserar produkter som inte är helt genomtänkta, det är ju därför sånna här saker händer. / Nicklas