Stopplag för fusk i ISK

Nya bråttomlag stoppar köksutgång på ISK-kontot. Det gäller investeringar i mer avancerade ”negativa papper”, som stoppas redan idag fredag 15 juni. Allt för att undvika skatteflykt till 1 juli-skatten. (Jag känner ingen bank som tillåtit papprena, men de finns tydligen…)

Idén med ISK-kontot var att ge succén med låg sparskatt (i kapitalförsäkringarna på försäkringskonton) en värdig medtävlare på bankkonton. Och nya ISK har också tagit en stor del av nysparandet. Den enda påtagliga skillnaden mellan dem är att kapitalförsäkring ger fri möjlighet att disponera ett arv (fri arvsrätt) medan ISK ger fri möjlighet att gå på bolagstämmor (rösträtt).

Fusket som nu uppdagas har genomförts med ”negativa papper” med negativa värden, vilka har neutraliserat positivt värden på andra papper (ex utfärdade optioner eller terminer). Slutresultatet var att det på kontot vid ett givet tillfälle såg ut som ett värde kring noll, men i själva verket kunde vara värt flera miljoner. Så kunde individer undvika skatt.

Vilka banker som har tillåtit denna form av uppenbara skatteplanering är inte känt. Men visst är det pinsamt att bankvärlden som ska ge sina sparare bra trygga tjänster ens föreslår sådant som uppenbart är att kringgå lagen. Här kunde rentav invider skaffa sig skatteåterbäring… Banker kan alltid skylla ifrån sig och hävda att det ansvaret får varje köpare ta. Men banken har en stort ansvar i vad de säljer. Vanliga sparare måste kunna utgå ifrån att kontot stämmer överens med lagarnas uppsåt. 

Nu kan sparare åka på både böter och skatteeffekter bara för att de följt en banks instruktioner. Att erbjuda ett konto med vissa regler är också en form av rådgivning.

Nu känner jag ingen som har ”negativa papper” på sin ISK. Jag har heller aldrig sett det. Men kännr du någon så får du säga det rätt ut: ”det fattar du väl att det inte är okej!”

/claes hemberg

publicerad
15 juni 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram