Gå direkt till textinnehållet

Stor rotation bland sparare

Fondspararna inleder 2013 med de största köpen i aktiefonder på flera månader. De gör 1,2 byten per sparare och volymen i januari är upp 68% mot samma månad i fjol.

Den stora rotationen från räntor till aktier som syns på de flesta stora börser i världen märks också påtagligt på fondspararnas konton. Det finns även tydliga tecken på att det nya höga fondintresset kommer att pågå i flera månader framöver.

Bland de mest köpta fonderna märks tillväxt- och Sverigefonder. Fondspararna säljer samtidigt stabila fonder som hedge, läkemedel och olika räntefonder.

 

Mest köpta i januariMest sålda i januari
TillväxtHedge
Sverige småbolagLatinamerika
SverigeLäkemedel
HedgeLång ränta
GlobalKort ränta

Sedan två månader har börser världen över stigit i en påfallande jämn och lika takt. Oavsett om börsen finns i Kina, Indien, USA eller Afrika. I snitt är kurserna upp 5-10 procent.

Det tycks finnas en global överenskommelse om att lämna historiskt låga räntor och välja aktier. Och även svenska fondsparare är med i den nya rörelsen. Det får börserna att rör sig jämnt takt uppåt och med lägsta svängningarna sedan 2007. Kurserna är jämna som bergbanor. Detta gör vanliga fondsparare än mer positiva.

 

Spararna chansar inte utan väljer i första hand breda aktiefonder som tillväxt, Sverige och globalfonder. Först längre ned på köplistan finns smalare chansfonder som Turkiet, Kina och Indien.

Försäljningarna är mycket stora, vilket pekar på en större omflyttning och att handeln kan pågå flera månader framöver. Dessa pengar blir sannolikt köp i aktiefonder och aktier här under våren.

 

Vad har du valt?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord