Stor rotation bland sparare

Fondspararna inleder 2013 med de största köpen i aktiefonder på flera månader. De gör 1,2 byten per sparare och volymen i januari är upp 68% mot samma månad i fjol.

Den stora rotationen från räntor till aktier som syns på de flesta stora börser i världen märks också påtagligt på fondspararnas konton. Det finns även tydliga tecken på att det nya höga fondintresset kommer att pågå i flera månader framöver.

Bland de mest köpta fonderna märks tillväxt- och Sverigefonder. Fondspararna säljer samtidigt stabila fonder som hedge, läkemedel och olika räntefonder.

 

Mest köpta i januariMest sålda i januari
TillväxtHedge
Sverige småbolagLatinamerika
SverigeLäkemedel
HedgeLång ränta
GlobalKort ränta

Sedan två månader har börser världen över stigit i en påfallande jämn och lika takt. Oavsett om börsen finns i Kina, Indien, USA eller Afrika. I snitt är kurserna upp 5-10 procent.

Det tycks finnas en global överenskommelse om att lämna historiskt låga räntor och välja aktier. Och även svenska fondsparare är med i den nya rörelsen. Det får börserna att rör sig jämnt takt uppåt och med lägsta svängningarna sedan 2007. Kurserna är jämna som bergbanor. Detta gör vanliga fondsparare än mer positiva.

 

Spararna chansar inte utan väljer i första hand breda aktiefonder som tillväxt, Sverige och globalfonder. Först längre ned på köplistan finns smalare chansfonder som Turkiet, Kina och Indien.

Försäljningarna är mycket stora, vilket pekar på en större omflyttning och att handeln kan pågå flera månader framöver. Dessa pengar blir sannolikt köp i aktiefonder och aktier här under våren.

 

Vad har du valt?/claes hemberg

 

publicerad
30 januari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram