Gå direkt till textinnehållet

Stora fonder tappar

Svenskarnas stora fonder går allt sämre. Under 80-talet klarade var tredje att nå börssnittet. Senaste åren är det rejält utför och bara 1 av 50 slår i dag börssnittet. Lite blygsamt erkänner nu banksverige misstagen och erbjuder billiga fonder som följer börsen mycket bättre.

Svenskarnas största sparform Sverigefonder har genomgått ett tyst ras i de senaste 30 åren. Börsen är upp, men fonderna hänger inte med. Under 80-talet var de mycket bättre, visar siffror från Morningstar/Placera.

Stora fonder tappar

Antalet fonder var färre, så antalet medtävlare var färre. Dessutom var börstrenden mer jämn. Därför klarade ofta var tredje fond av att slå börssnittet. Under 90-talet var det var femte som slog snittet. Under 00-talet är det direkt ovanligt.

Problemet är att dyra fondförvaltarna väljer fel aktier. Trots diger analys och kostnader på totalt 40 mdr varje år, så lyckas 19 av 20 inte nå börssnittet. Lägger vi på deras löner så går ekipaget baklänges. För spararnas vore de bättre om dessa förvaltare stannade hemma

Bland storbankerna är Nordea klart sämst och har hållit jumboplatsen sedan många år tillbaka. Senaste året har bara 1 % av deras Sverigefonder slagit börssnittet. Ännu sämre senaste året är Swedbank. Noll är bättre än snittet. Även Handelsbanken och SEB finns i samma pinsamma härad. Endast de mindre fondbolagen lyckas bättre. 8 gånger bättre lyckas småbolagen. Men även deras siffror är egentligen ingenting att vara stolt över. Endast 1 av 6 småfonder lyckas bättre än index. Det är inte heller någon vidare reklam. Bättre var det förr.

Mitt råd: att välja bland dyra aktier fonder är överkurs för 9 av 10 svenskar.
– Välj istället efter prislappen. 0,3-0,4% kostar en billig fond. Det är 75% rabatt mot normalpris.
– De finns i dag vad gäller Sverige, Europa, USA och Global.

Vad väljer du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord