Gå direkt till textinnehållet

Storbolag i sommar

Aktieintresserade har gjort två tydliga grepp inför sommaren. Breddat och städat. Och storbolag är den klassiska packningen inför årets sommarledighet.

När vi vill vara extra lediga närmaste månaderna så väljer vi större aktier. De ska vara mer tåliga, intalar vi oss. Dessutom märks att aktieintresserade har städat ut senaste månadens vinnare som Nordea, ABB och H&M. Vi tar hem småvinster här och där, med andra ord. Men även erkänt stabila aktier som Astra och flera banker har fått känna av sälj från privatpersoner. Men nu kanske det mer är Greklandsoron som lyser igenom vår syn på bankaktierna.

De nya aktier som aktieintresserade valt under maj är istället de som inte riktigt hängt med senaste tiden. Dit hör bland andra Volvo, Sandvik och Tele2. De har backat efter sina rapporter och nu tror spararna de här ska finna nästa goda överraskning. Därmed har svenska aktieägare gjord två klassiska grepp inför sommaren. Både breddat och städat: Valt storbolag. Sålt vinnare och köpt förlorare.

MEST   KÖPTAMEST  SÅLDA
BolidenH&M
VolvoABB
EricssonNordea
Lundin MiningSwedbank
Tele2Atlas Copco
SandvikAstra Zeneca
SEBElectrolux
TeliasoneraHandelsbanken
DiamydEniro
Källa Avanza Bank

 

Men de aktieintresserade är inte helt konsekventa. Raset i oljepriset under maj fick spararna att undvika oljeaktier. I konsekvensens namn borde vi ha köpt oljeaktier under raset. Men det kanske är väl magstarkt. Råvarubolagen svänger som bekant väl häftigt ibland. Istället köpte vi gruvbolagen Boliden och Lundin Mining.  

Två kraschbolag (Diamyd och Eniro) nådde också handelstoppen. Forskningsbolaget Diamyd vars kurs rasade 90 procent har sparare valt att köpa, i tron om att kursen ska hämta sig. Det ställer experterna sig däremot mycket tveksamma till. Allt värde är borta, säger de. Även Eniro nådde handelstoppen, men då säljtoppen. När bolagets kurs tangerade emissionkursen efter sex månader på fallrepet. Det fick aktieägare att sälja. Sedan dess har kursen sjunkit. Här är däremot analytikerna mer oeniga. Eniro-lotten är inte uträknad, säger de måttligt intresse.

Personligen väljer jag gärna storbolag under sommaren. De små har ofta så nyckfulla kurser och kan vara svåra att sälja. Särskilt under sommarens lugna handel. Vilka aktier väljer du inför hängmattan? Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord