Gå direkt till textinnehållet

Strafftull på norska aktier

Oslo börs vill ge svenska sparare straffavgifter på aktiehandel i norska aktier. För svenska privatpersoner rör det sig om tusentals aktieaffärer främst i oljebolag varje dag som är i farozonen. Klockan klämtar nu hos de bevakande myndigheterna. Redan om två veckor vill norrmännen slå till med strafftullar.

 

Oslo Börs byter handelssystem 12 november till samma plattform som London börsens nya Millenium-system. I samband med ändringen vill norrmännen stänga Oslo Börs för fri aktiehandel. Den aktör som skickar ordrar till Oslo får i fortsättningen en strafftull på 3 punkter om norrmännen går vidare med sina planer. Orsaken är att norska börsen misslyckats att värva direktmedlemmar och därmed handel till sitt nya dyra datasystem.

 

Nu är norrmännen rädda för tomma orderböcker om två veckor. Därför vill Oslo Börs nu straffa ut fjärrmedlemmar, där många mindre svenska banker ingår. För att tvinga svenska aktörer att bli direktmedlemmar och lägga sina ordrar där.

 

Därför finns också ett ärende hos både svenska och norska finansinspektionen som pekar mot att Oslo Börs är på väg att bryta mot EU:s börsregler (Mifid). Men beslutet dröjer och snart lär Norgespararna bli oroliga för att kunna köpa aktier i Oslo, över huvudtaget.

 

Vi kan bara önska att Finansinspektionen vaknar till och stoppar strafftullarna!

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord