Gå direkt till textinnehållet

Strid om hög ränta

Varför tar inte banker in fler konkurrerande sparkonton i sitt utbud? Om deras sparare kan få bättre ränta någon annanstans är väl det bra service att erbjuda det. Eller tänker eget-konto-banken bara på sig själv?

Vanligtvis har en bank bara sina egna sparkonton att erbjuda. Men hur trovärdigt är det att bara sälja sina egna grejor? Kan banken inte ta in konkurrenters konton och därmed ge bättre ränta. Det är nu inte min egen idé, utan en bank som jag känner till har nu 4 olika sparkonton från fyra olika leverantörer. Plötsligt hjälper banken sina sparare att hitta bästa räntan.

Och ännu bättre: vad jag märkt har dessa räntor redan börjat att tävla mot varandra. Ju fler sparkonton desto bättre ränta för spararna. Plötsligt är utebudet för spararnas bästa, även i praktiken. Här 4 sparkonton i ett: https://www.avanza.se/aza/spara/sparkonto.jsp

Tro nu inte att detta är någon ny vurm för sparkont från min sida. Inte alls. Ju mindre vi har på våra sparkontom desto bättre sparande är min övertygelse. Visst kommer det då och då sura börsdagar. Men de pengar jag inte ska använda närmaste året har jag alltid i börssparande. Så ska jag fortsätta, även om jag har fyra sparkonton att välja mellan.

Hur använder du sparkontot? /claes hemberg