Gå direkt till textinnehållet

Svart PPM-lista

Pensionsmyndigheten tar bladet från munnen och pekar nu ut fula PPM-rådgivare. De har ofta dolda avgifter och osäker avkastning, menar myndigheten. Och listan blir säkert längre än så!

De så kallade PPM-rådgivarna har slingrat sig i många år nu. Så sent som för ett år sedan startade de dyra fond-i-fonder och började sälja efterlevandeskydd. Allt för att tjäna pengar på oinsatta sparare. Bägge greppen gjorde det svårt för sparare att bedöma avgifterna, avkastningen och den som ville bli vägledd blev allt mer förledd. Dessutom köpte många sparare produkter (efterlevandeskydd) som de absolut inte behöver. PPM-pengarna är ju ofta småpengar i det stora hela. Det är som att försäkra hatthyllan, men strunta i hemförsäkringen. Lägg till att avkastningen hos dessa rådgivare är väldigt osäker och kan gå hur som helst de många årtiondena kvar till pension.

Äntligen har myndigheten gjort en första lista på bolagen. Och nu lovar myndigheten hårdare tag mot de så kallade PPM-rådgivarna. Äntligen. Ett första steg är att nämna dem vid namn.

 

Här myndighetens svarta lista med fula säljare:

Advisor

Indicap

Monetar

Prognosia

Solidar fondservice

Svensk fondservice

 

Jag skulle vilja lägga till en rad namn till. Alla de banker som säljer PPM-förvaltning för att du ska få lägre bolån eller lån över huvudtaget, ska också upp på listan. De ser visserligen billigare ut, men vem vet vad dessa råd kostar dig i kronor och svag avkastning närmaste 40 åren. Alla de rådgivare som avänder PPM-skruven med dåligt samvete för att trycka åt sparare borde upp på listan.

 

MITT RÅD: Välj PPM-soffan (7e Apfonden) om du är ointresserad. Billig och mycket välslipad. Eller välj helt själv!

 

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord