Gå direkt till textinnehållet

Svenska bolag sprider demokrati

Svenska bolag finns i närmast alla jordens länder. Och de exporterar inte bara produkter, utan även svenska värderingar.

 

När ojämlikhet och bristen på demokrati diskuteras i vår globala ekonomi, så finns det ändå bolag som arbetar för mer human värden. Alfa Laval har internationell konferens i dag och jag får tillfälle att tjuvlyssna. En asiatisk deltagare berättar hur de sparkar ut anställda redan vid fyllda 55. ”De får 12 månadslöner och så hittar vi en yngre och starkare”, resonerar den asiatiska deltagaren. En svensk Alfa Laval-aren ser närmast chockad ut. Hon motfrågar som en reporter på SVT Uppdrag granskning. Och aisiatiska deltagaren berättar hur idén om 65-års pension inte gäller och hur 55-åringar istället får ta sämre inofficiella jobb i hembyn och jobba där resten av livet. Den svenske deltagaren frågar fint om det inte är kompetensförstöring. Men asiaten menar att det finns så många unga som vill mycket mer.

Omvänt får den asatiska Alfa Laval-aren lära sig om hur svenska pensionärer får statlig pension och hur svenska pensionärer inte jobbar utan spelar golf sina sista 20-30 åren i livet. Nu är det asiatens tur att se chockad ut. Undrar just vem som egentligen var mest förvånad efter denna dag; asiaten eller svensken?

Självklart är det trist om Alfa Laval sparkar ut 55-åringar. Men genom att prata om det, som de gjorde i dag, kan säkert svenska bolag både tillföra och lära. Ja, vi här hemma kan säkert lära mycket av fjärran kulturer. Med tanke på hur våra pensioner krymper, kommer även vi antagligen behöva arbeta betydligt längre än till 65…

Tror du svenska bolag har något extra att tillföra?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord