Gå direkt till textinnehållet

Svenskar stämmer Northland

En grupp svenska småägare i Northland Resources går äntligen samman för att stämma ledningen i bolaget för vilseledande information och grov oaktsamhet. Tidigare har en grupp nordamerikaner inlett en liknande process. Nu kan du som svensk aktieägare anmäla ditt intresse på initiativtagaren Georg Knutssons adress await@live.se.

Svenska gruvboomen som startade i mitten på 2000-talet har i år 2013 fått ett abrupt slut. Trots investeringar på 20-30 miljarder så står nu gruva efter gruva och gapar efter pengar. Det saknas flera miljarder och aktieägarna med tömda plånböcker tvingas vända dem ryggen. Det tycks bara vara fråga om veckor innan vi får se den första gruvkonkursen. Och ansvaret menar ligger 100% på gruv-vd:arna som vilselett 10 000-tals småägare med allt för billiga kalkyler. Om gruv-vd:arna varit naiva eller inkompetenta vet jag inte, men gruva efter gruva har ju visat sig bli mångdubbelt dyrare. Och småägarna har blivit vilseledda.

Sedan i maj pågår redan ett arbete med en nordamerikansk grupptalan mot Northland där 20-talet aktieägare gått samman. Nu är det dags för ett liknande initiativ här i Sverige. En av de många mindre aktieägarna Georg Knutsson, tar nu initiativet till en stämning av bolaget här i Sverige. Knutsson har lång erfarenhet av att investera i aktier och mest haft sina investeringar i välkända aktier.

”Jag har alltid större delen av mina investeringar i säkra bolag som Tele 2 och Volvo med flera. När Northland Resources berättade om sina planer blev jag engagerad och investerade en rejäl slant. Men jag reagerade tyvärr inte på att ledningen aldrig köpte några aktier. Så här i backspegeln var det en mycket tydlig varningssignal att allt inte stod rätt till. Men eftersom ledningen bedyrade och fortsatte att lova att allt gick enligt plan, så behöll jag aktierna.”

Knutsson har tagit hjälp av en internationellt erkänd advokatbyrå. Hittills har 20-talet aktieägare i Knutssons närmaste krets anmält intresse, men Knutsson siktar på några hundra småägare.

”Ju fler vi är desto större trovärdighet. Kostnaderna för en stämning är också liten, kanske några hundra tusen kronor, jämfört med de miljarder som småägarna förlorat. Det måste finnas en rättvisa i den här historien”, menar Knutsson.

Kostnaden för den svenska stämningen är inte klar, men om 1 000 småägare deltar rör det sig sannolikt om några tusenlappar per person.

”Vi ser fram mot att ha första konkreta arbetsmötet med advokaterna efter jul. Hör av dig, om vill vara med. Vi gör det här för att få rätt och för att få igen så mycket pengar vi bara kan await@live.se.

Att då och då se röda siffror i sin aktiedepå kan inte förvåna någon, menar Knutsson. Men när ett bolag rakt i ansiktet far med osanning kan Knutsson inte sitta tyst.

”Att bli lurad, accepterar jag inte.”

Under sommaren försökte jag stödja småägarna genom att starta ett upprop. 250-talet namnunderskrifter kom för att få tillstånd en granskningsman som på de mindre ägarnas begäran skulle granska bolagets faktaspridning under vintern 2012. Men bolaget fullständigt negligerade småägarnas propå.

Mitt råd: Du som har förlorat pengar på Northland Resources får nu antagligen sista chansen att få igen pengarna. Om detta försök lyckas är långt ifrån säkert, men det är ett konkret initiativ. De kontakter jag själv haft med insatta personer säger att det finns en försäkring i bolaget som en stämning skulle kunna rikta sig emot. Men hur ett utfall skulle te sig måste jurister bedöma.

Vad tycker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord