Gå direkt till textinnehållet

Tala med spararna på riktigt

Igår träffade jag 1 500 sparare på Malmö Arena. 3 000 hängde också med via webb-tv. I dag åker vi vidare till Göteborg. Det ska bli nya fem timmar show om sparande, börs, bostäder och ekonomi.

Vem som helst kan tycka att några tusen sparare är en droppe i havet. Men att skapa riktiga forum för diskussion, fakta och inspiration, tror jag är avgörande, om sparare ska lyckas. Det räcker inte med att banken är nöjd med spararnas val, avgifter och engagemang. Ska vi få sparare som tror på sina sparpengar, förstår variationen på börsen och får pengarna att växa så måste spararna få en lite bättre känsla för sina pengar. De ska inte lära sig långa ord som standardavvikelse, men tänk om spararna kan förstå skillnaden på lågprisfonder som följer index och aktiv fondförvaltning som struntar i hela etablisemanget. I dag är det bara 1 av 20 sparare som väljer lågpris. Andra teman vi nu kör är boendet är det verkligen en sparform, följ en insider, aktier för vanligt folk, världsekonomin just nu…

Många är de banker om hytter till staten att köra igång privatekonomi i skolbänken. Men det är inte akut. Först måste dagens vuxna få en chans. Det är ju de som verkligen sitter på pengarna och avgör vår ekonomi närmaste 20-30 åren. Vi kan inte strunta i dem. I kväll kör vi Göteborg. Häng med på nätet, åtminstone:  https://www.avanza.se/aza/events/avanzaforum/goteborg/live.html. /c

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord