Tech ger mer än index

Riskfylld bransch, säger myten. Men två tech-analytiker jag träffar menar att det inte stämmer. ”Teknikbolagen ger 3% mer än index varje år”. Passar kanske dig som tvekar över att andla aktier direkt i USA.

Här är killarna som rabblar siffror och fakta kring Apple, Google, Samsung, Facebook, Ebay, Amazon, Cisco, Microsoft… som de kommenterade en fotbollsmatch. Och de älskar sina spelare.

Sverre Bergland och Anders Tanberg-Johansen har jobbat ihop på DNB Technology från start 2007 och har en imponerande resultat. De har givit i snitt 18% per år mot snittet för andra i branschen bara 11%. Ja, snittet 11 procent är inte heller illa och här menar Sverre att det råder en stor missuppfattning om branschen.

Anders TEch”Tech är inte mer riskfyllt. Tvärt om. Bolagen har bra avkastning och bra försäljningsökningar. Lägg till bra kvalitet på chefer och produkter. Alltsammens är de enkla att analysera.”

 

Siffran 3% bättre än index är inte bara en fluga menar de. Tekniken är ett efterfrågad i många branscher. Men volatiliteten finns där. Det är tydligt, säger Anders.

”I börsnedgången 2008 sjönk tech-bolagen långt mer än snittet. Och även till vardags varierar bolagen mer i pris. Det gillar vi 1/5 av avkastning gör vi på trajding i fonden.”

”Volatiliteten är fantastisk”, menar Sverre, som samtidigt säger att han är den som är lågriskaren av de två förvaltarna.

 

Sverre tech

Bolagen tillväxt ser också gynnsam ut framgent. De är ofta globala och tekniken är efterfrågad. Bilden är att vi talar mest konsumentprodukter som mobiler, datorer och kanske spel. Men vi glömmer lätt bort än sida.

”Teknikbolagen skapar innovationer som gör dem till viktiga underleverantörer till en rad andra industrier. Till telekom, till tjänstebolag och rader av andra branscher. Det gör också branschen mer okänslig och växtstark”.

TEKNIKFONDERNA http://bit.ly/1a3ULmK

Härnäst tech-analytikernas rötägg och favoriter.

Sparar du i teknikfonder? /claes hemberg

publicerad
21 september 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram