Gå direkt till textinnehållet

Telefonaktien begravd

Superfolkaktien Ericsson slutar tillverka telefoner. De säljer eländet. Det är jämt 135 år sedan som Lars Magnus Ericsson drog igång sin verkstad på Drottninggatan i Stockholm. Nu lär telefonaktien leva vidare som 4g-aktie.

Det började med unge LM Ericsson, rallaren, som fick möjlighet att studera utomlands och tog hem en manick tillverkade av Herr Bell i England. LM som gillade finmekanik tittade in i manicken och insåg snart att den kunde förfinas. Snart hade han en egen modell till salu. 1876 körde han igång firman. Han försökte bland annat sälja sin egen talmaskin till telegrafverket i Stockholm. Men de sägs inte ha förstått vad de skulle ha manicken till. Den spottade ju inte ut någon pappersremsa (som telegrafen kunde).

125 år senare, kring år 2000, dominerade hans bolag svenskt näringsliv, börsen och debatten. Det  gick inte en dag utan att någon sparare frågde om Ericssonaktien. Toppkursen passerade aktien den 6e mars 2000. Då var kursen uppe på magiska 826 kronor (omräknad). Sedan dess har den fallit flera gånger, slagits ihop mm och dansar nu kring 70-strecket. Då är kursen ändå ned 92 procent från toppen. I dag frågar ingen om den.

Som mest hade aktien över 1 100 000 aktieägare. I dag har de sjunkit till nära hälften och passerar dessa dagar nu under 600 000 aktieägare. Inom ett år eller två lär Telia vara den största aktien, för den tappar lite långsammare.

Men Ericsson är en annan aktie i dag. Telefonen är egentligen begravd sedan länge och bolaget fokuserar på nya tekniker där de lär vara i världsklass vad gäller 4G. Forskning, försäljning och service är ingredienserna. Och eftersom stater tillhör kunderna går det med ingenjörscharm, som inte fungerade när de skulle sälja telefoner, eller som ”terminaler” som Ericsson in i det sista kallade sina mobiler.

Oavsett lär LM nu gruffa lite i sin grav. Sälja telefonerna? Hu! Men för aktien gör det desamma: Här senaste analysen av aktien http://shorturl.se/?TuqKt

Vad säger du om Ericsson/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord