Gå direkt till textinnehållet

Telia nr 1 igen

Teliasonera är återigen den största folkaktien. Efter 10 år i skuggan av Ericsson. Men det sker i ett sluttande plan. Bägge tappar rejält med aktieägare. Bland de få aktier som märker av fler aktieägare återfinns H&M och Tele2. Som bägge kan vara en bra grund.

Teliasonera är efter tio år i skuggan återigen störst, före Ericsson. Men det sker utförslöpa.

Folkaktieligan har stora problem med förtroende hos svenska folket. Alla folkaktier (över 100 000 ägare) utan H&M tappar antalet aktieägare årets sista kvartal, visar siffror från Euroclear. Men inte heller H&M har haft någon tydlig trend senaste tio åren. År 2002 fanns 186 000 aktiägare i bolaget. I dag tio år senare är siffran inte ned, men ganska stilla eller från 183 000 till i dag 194 000 ägare.

Bland de storbolagen som tappade mest var annars Electrolux plus två råvarubolag: Electrolux tappade 5,4 %, SSAB som tappade 4,5 % Boliden som förlorade 3,2 %. För alla var och ett av bolagen var tappet cirka 3 000 aktieägare.

de storbolagen som tappade mest var annars Electrolux plus två råvarubolag: Electrolux tappade 5,4 %, SSAB som tappade 4,5 % Boliden som förlorade 3,2 %. För alla var och ett av bolagen var tappet cirka 3 000 aktieägare.

 

På listan över landets 25 mest ägdag bolag var det endast två som lyckades locka till sig fler ägare sista kvartalet. Förutom H&M som lockade 3 000 ägare så lockade Tele2 nya 331 ägare.

 

 

Vad väljer du?//Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord