Telia nr 1 igen

Teliasonera är återigen den största folkaktien. Efter 10 år i skuggan av Ericsson. Men det sker i ett sluttande plan. Bägge tappar rejält med aktieägare. Bland de få aktier som märker av fler aktieägare återfinns H&M och Tele2. Som bägge kan vara en bra grund.

 

Telia nr 1
Teliasonera är efter tio år i skuggan återigen störst, före Ericsson. Men det sker utförslöpa.

Folkaktieligan har stora problem med förtroende hos svenska folket. Alla folkaktier (över 100 000 ägare) utan H&M tappar antalet aktieägare årets sista kvartal, visar siffror från Euroclear. Men inte heller H&M har haft någon tydlig trend senaste tio åren. År 2002 fanns 186 000 aktiägare i bolaget. Idag tio år senare är siffran inte ned, men ganska stilla eller från 183 000 till idag 194 000 ägare.

 

Bland de storbolagen som tappade mest var annars Electrolux plus två råvarubolag: Electrolux tappade 5,4 %, SSAB som tappade 4,5 % Boliden som förlorade 3,2 %. För alla var och ett av bolagen var tappet cirka 3 000 aktieägare.

de storbolagen som tappade mest var annars Electrolux plus två råvarubolag: Electrolux tappade 5,4 %, SSAB som tappade 4,5 % Boliden som förlorade 3,2 %. För alla var och ett av bolagen var tappet cirka 3 000 aktieägare.

 

På listan över landets 25 mest ägdag bolag var det endast två som lyckades locka till sig fler ägare sista kvartalet. Förutom H&M som lockade 3 000 ägare så lockade Tele2 nya 331 ägare.

 

 

Vad väljer du?//Claes Hemberg

publicerad
18 januari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram