Gå direkt till textinnehållet

Telia räddar rätterna

Telia sonera har tagit åt sig av kritiken och räddar nu värdet på de mindre ägarnas rätter. Inga småägare lämnas till slumpen. Hoppas nu att detta kan bli en standard. Men sälj ändå rätterna för säkerhet skull.

Telia har tagit åt sig av kritiken. Telia lovar att ta hand om alla rätter som glöms bort. De kommer att samla ihop alla och sälja dem i klump, och spararna får ett motsvarande värde tillbaka. Det utmärkt och gör att ingen sparare går helt lottlös.

Men jag tror lika fullt det är bäst att sälja själv, bums. För stiger teliakursen så blir rätterna snart värdelösa.

Telias tilltag är stort framsteg. Det är första gången jag sett något liknande. Liknande grepp av flera stobolag hade senaste åren kunnat rädda flera 100 miljoner åt svenska sparare. Orsaken är senaste åren under den historiska vågen av emissioner, där spararna missat stora värden på sina rätter. För Telia-greppet har saknats. Inte ens Nordea, som nu hjälper Telia med handhavandet, gjorde själva detta vid sin emission för två år sedan.

Förfaringssättet har tidigare skett i små skurar. Enskilda banker har så vänat sina egna sparare. Problemet har varit att 100 000-tals med vpc-konto lämnat vind för våg. Dessa tillhör dessutom de minst intresserade spararna. Där finns de stora förlusterna, senaste åren. Och där finns också ovanligt många Telia-ägare. Därför är det inte överraskande att just Telia nu vaknat till. Även om det har tagit märkligt lång tid, med tanke på att metoden fungerat i liten skala under många år.

Den enda baksidan med att låta rätterna gå mot förfall är att priset då kan vara nere på noll: Säljer du rätterna i dag vet du vad du får. Säljer du inte alls… och Teliaaktien stiger närmaste veckorna till säg 62 kronor, så blir rätterna närmast värdelösa. Säljer du?/claes hemberg

här länken till handeln i rätterna: http://shorturl.se/?d3zMx

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord