Telia strutsar rejält

Teliasonera stoppar huvudet djupt ned i sanden, när de diskuterar årets som gått. I inbjudan till morgondagens bolagstämma missar de alla heta telia-frågor.

”Bästa aktieägarna…” inleds brevet som i dagarna gått ut till alla 500 000 aktieägare i Teliasonera. För imorgon bjuder Telia in till bolagstämma och ska diskutera året som gått. Men ”det bästa” är bra tveksamt.

Det är tragikomiskt hur bolaget väljer att beskriva året som gått och bolagets historia. De jämför först de senaste tio åren sedan Telia och Sonera gick ihop. Sedan dess (2002) är aktiekursen upp 47% och utdelningarna har givit 80%. Men det är irrelevanta fakta för 500 000 aktieägare. Den sanna bilden för dem är fortfarande minus, eftersom de köpte i 13 juni 2000. De har köpt för idagens värde 89 kronor. Och saknar fortfarande en hel del pengar. Det är utifrån den verkligheten bolaget borde tänka och tala.

Att bolaget sedan dess vuxit från 20 till 71 miljoner abbonemang kan låt fint. Men sanningen är att de därmed växer 1/3 av världsmarknaden hunnit växa under samma tid. Men återigen glömmer bolaget att svara på de självklara frågorna, istället talar de om antalet miljarder som nått aktieägarna. En siffra som vanliga 100-aktieägare knappast kan känn igen sig i.

Och det som många aktieägare självklart undrar efter detta krisår är ju de heta frågor som Telia överraskat oss med sista året. Jag tänker på ….

Avlyssningen i Ukraina

Mutorna i Uzbekistan

Uppsagd VD

Uppsagd styrelse

Går det att växa i centralasien med höga ambitioner mot korruption.

Men det missar bolaget av någon anledning. En annan relevant fråga torde vara att dela upp bolaget i en nordiska och en tillväxtdel, så att staten kan stanna som trygg ägare i den nordiska delen och slippa de tillsynes för svåra frågorna i tillväxtländerna. Då kan aktieägarna själva välja om de vill ha svensk moral eller någon annan moral i sitt sparande.

 

Hur tänker du om Telia-aktien?/claes hemberg

publicerad
2 april 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram