Gå direkt till textinnehållet

Telia strutsar rejält

Teliasonera stoppar huvudet djupt ned i sanden, när de diskuterar årets som gått. I inbjudan till morgondagens bolagstämma missar de alla heta telia-frågor.

”Bästa aktieägarna…” inleds brevet som i dagarna gått ut till alla 500 000 aktieägare i Teliasonera. För i morgon bjuder Telia in till bolagstämma och ska diskutera året som gått. Men ”det bästa” är bra tveksamt.

Det är tragikomiskt hur bolaget väljer att beskriva året som gått och bolagets historia. De jämför först de senaste tio åren sedan Telia och Sonera gick ihop. Sedan dess (2002) är aktiekursen upp 47% och utdelningarna har givit 80%. Men det är irrelevanta fakta för 500 000 aktieägare. Den sanna bilden för dem är fortfarande minus, eftersom de köpte i 13 juni 2000. De har köpt för i dagens värde 89 kronor. Och saknar fortfarande en hel del pengar. Det är utifrån den verkligheten bolaget borde tänka och tala.

Att bolaget sedan dess vuxit från 20 till 71 miljoner abonnemang kan låt fint. Men sanningen är att de därmed växer 1/3 av världsmarknaden hunnit växa under samma tid. Men återigen glömmer bolaget att svara på de självklara frågorna, istället talar de om antalet miljarder som nått aktieägarna. En siffra som vanliga 100-aktieägare knappast kan känn igen sig i.

Och det som många aktieägare självklart undrar efter detta krisår är ju de heta frågor som Telia överraskat oss med sista året. Jag tänker på ….

Avlyssningen i Ukraina

Mutorna i Uzbekistan

Uppsagd VD

Uppsagd styrelse

Går det att växa i centralasien med höga ambitioner mot korruption.

Men det missar bolaget av någon anledning. En annan relevant fråga torde vara att dela upp bolaget i en nordiska och en tillväxtdel, så att staten kan stanna som trygg ägare i den nordiska delen och slippa de tillsynes för svåra frågorna i tillväxtländerna. Då kan aktieägarna själva välja om de vill ha svensk moral eller någon annan moral i sitt sparande.

 

Hur tänker du om Telia-aktien?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord