Gå direkt till textinnehållet

Tillväxt till år 2036

De sju mest snabbväxande länderna leder världsekonomin redan 2036. Därmed har prognoserna flyttats fram 10 år, bara på några år… Men långt ifrån alla sparare är rustade för det.

 

E7-länderna, emerging 7 eller de sju framväxande, Kina, Indien, Brasilien, Ryssland, Mexiko, Indonesien och Turkiet väntas gå om de industrialiserade länderna tidigare än beräknat. När prognoserna påbörjades för knappt tio år sedan räknad ekonomerna att de nya ekonomierna skulle leda världen i mitten av århundradet. Senaste beräkningarna talar om bara 25 år, 2036 är snabbväxarna störst i världen.

Tittar vi på börserna så märks att flera av dessa också går mot strömmen. Indonesien, Ryssland och Indien har gått riktigt bra i sommar. http://shorturl.se/?esLcU.  

Men alla lyckas inte pricka in dessa fonder. För äldre sparare byter sällan fonder. Istället sitter många äldre sparare ofta med gamla Allemansfonder och Sverigefonder. Inget illa om svenska bolag, men tillväxten finns bortom våra gränser. Flera svenska bolag är duktiga utomlands, men för att inte göra sig helt beroende av 20-talet svenska direktörer så sparar jag också direkt i dessa länder.

Men hoppa inte mellan länderna för mycket. Det är svårt att veta vilken fond som ska gå bäst närmaste månaden. Och vill du ha en fondtyp som omslukar flera tillväxtländer så finns alltid de breda tillväxtfonderna. De tillhör de klart bästa under denna turbulenta vår. Här de bästa breda tillväxtfonderna just nu:  http://shorturl.se/?MvPji… välj flera… för en fond gör ingen sommar…

Vilken tillväxt tror du mest på?/claes hemberg