Tramsföräldrar tappar pension i onödan

(55+) 100 000 kronor kostar ett vuxet barn hemma varje år. Därför kan många 55+ inte spara. Utan först måste de ge sina unga möjlighet att flytta ut.

Och om dessa pengar istället får växa ger varje extra barnaår i andra änden extra 300 000 pensionskronor för föräldern. Ja, sparar 55+föräldern istället pengarna till sin egen pensions så hinner de växa såpass.

  

NÄR SKA UNGA FLYTTA HEMIFRÅN?
När de vill41%
När de har bostad30%
När de har jobb15%
För att utbildning9%
Vid fyllda 18 år1%
För föräldrarna skull1%
Källa Sifo maj 2011

Vuxna barn som inte flyttar hemifrån är ett problem för de unga, får vi ofta höra. Men det är ett ännu större problem för deras föräldrar, menar jag. Det är ju oftast de 55+ som tvingas betala kalaset. Och de betalar med sämre pensioner. För just 55+ålder så behöver de flesta på allvar spara till tiden efter jobbet.

Bryskt uttryckt så konsumerar hemmavarande barn sina föräldrars pensioner. För varje år lilla Pelle 20 år stannar hemma kostar han direkt 50 000 kronor i mat och kläder. Lägg till 50 000 kronor för hans rum. Men hade Pelles föräldrar istället sparat dessa pengar i en Sverigefond till sin pension om sådär 15 år, så hade fått 300 000 kronor i handen, för så mycket ger en vanlig globalfond eller Sverigefond.

Därmed bygger ”Spara klokare 55+” i allra högsta grad också på att stötta sina unga: att få igång sin egen ekonomi. Och det är akut. Endast 1 procent av svenskarna säger att unga bör flytta i tid, för att inte negativt påverka föräldrarnas ekonomi. Det visar färska siffror från Sifo. Utan de flesta unga vill flytta när de har lust.

Tramsföräldrar, tänker jag. Liksom föräldrar i skolan knyter skornan på sina barn och det kallas curling, talar vi nu om Tramsföräldrar. Nu är det hög tid att sötta sina unga vuxna till självständighet och de unga 55+ till ett eget liv.

Den vanligaste anledningen till flytt är att barnet själv vill flytta. Särskilt tycker de unga att deras egen vilja är central. Varannat barn (48%) mot endast 37% av föräldrarna tycker att barnen själva ska bestämma när de lämnar föräldrarhemmet. Här märks också en stor skillnad på kvinnor och män. Unga män (45%) tycker att de själva ska bestämma, medan unga kvinnor är mindre krävande (36%) och lyssnar mer på sina föräldrar.

Att utflyttningen skulle påverka föräldrarnas ekonomi verkar däremot mycket få ta hänsyn till. I snitt är det endast 1 % som ser dilemmat. Detta är något vi behöver tala högt om. För de ungas och för deras föräldrars skull!

Vilket råd har du till de 55+?/claes hemberg

publicerad
22 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram