Gå direkt till textinnehållet

Tro inte dina ögon

Branscher slåss i dag med varandra som aldrig förr. I dag hittade jag en möbelfirma som plötsligt tävlar med en matspecialist. I grenen äppelkaka. Och ger er ett praktexempel för den som vill lära sig ekonomi, och god äppelkaka.

 

Äppelkaka gillar jag mer än de flesta andra. Men få är duktiga på att baka den. I dag däremot sprang jag på den bästa på länge, till ett bättre pris och betydligt mer smak. Det handlar om att tänka nytt. Att hitta en äppelkaka på möbelvaruhuset Ikea kan överraska. Men jag blir ändå nyfiken. Och utan att vara storkonsument av köpta djupfrysta äppelkakor har jag ändå viss koll. Jag tycker nämligen att de aldrig är värda priset. Fram till nu. Men Ikea utmanar mina fördomar. Låt oss jämföra. En kort rak analys.

 

Vi tittar först på priset. Priset kan förvilla. För bägges äppelkaka kostar runt 30 kronor. Men än av kakorna innehåller 50% mer. Ja, Frödinges för 31 kr väger bara 400 gram medan Ikeas för 29 kronor väger 600 gram. Med andra ord kostar Frödinges 80 kr per kilo, medan Ikeas stannar på 49 kr. Prisskillnad 63%! Eller med andra ord, väljer du Ikea:s så blir det till nära 40% rabatt.Ikea äppelkaka

Hoppsan, Frödinge. Ska de förlora mot möbeljätten på sin hemmaplan. Då måste vi fråga oss om matspecialisten Frödinges äppelkaka är godast, värd sina 63% högre pris. Eller är möbeljätten Ikea bättre på äppelkakor.

 

Kvaliteten då? Frödinge som nu ska kunna detta med mat laddar bara sin äppelkaka med 42 procent äpple. Jo, det känns på smaken. Med så lite äpple, borde kakan inte kallas äppel-kaka utan snarare kallas degkaka. Ikea däremot är den stora majoriteten äpple. Nu hittar jag ingen exakt siffra, men skulle gissa på 75%.

 

Smaken då? Då har Frödinges deg-kaka ingen chans. Frödinge, specialisten på mat, däremot åker på råsop. Ikea-kakan ger dem en ren knock out. Och jag lovar mig att aldrig köpa Frödinge igen.

 

Nu hoppas någon på att Frödinge är bakad i Småland och Ikea i gjord i Kina. Så kan ni spela på patriotiska vingslag. Men ni hoppas i onödan. Bägge är från Småland. Utan skillnad är idén. Ikea-gänget är bättre på matlagning än Frödinge. Trist för det matglada företaget. Nej, Frödinge får vakna upp, om de ska ha någon som helst chans, när möbeljätten nu rullar ut mat, kakor, sylt, godis mm.

 

Mitt råd: lita inte på dina fördomar. De är ofta inaktuella. Det är genom nya tankar som vi blir bättre och får bättre äppelkaka, banktjänster och ekonomi. Den som tror att vi svenskar gör bäst i att stänga gränserna tror jag har hopplöst fel. Tänk om Ikea inte vågade träda över gränsen och ge sig in i matvärlden. Då hade vi tvingats fortsätta äta Frödinges degiga kaka. Så är det med ekonomi också.

Vad väljer du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord