Gå direkt till textinnehållet

TV4: vinstskatten orörd

Att dämpa ökningen av bopriserna är en het fråga. Men minskat ränteavdrag och minskad kapitalvinstskatt får däremot mothugg från flera regeringspartier. Obligatorisk amortering rycker därmed närmare. Det diskuterade vi i tv 4:s morgonsoffa i morse.

Höga bolånepriser är en akut fråga, eftersom allt fler använder sitt hus som bankomat för att konsumera. Rekordhöga 5-6% av nya bolån tros i dag gå till konsumtion. Något som snabbt kan slå tillbaka mot bolånetagarna. Därför vill regeringen snabbt dämpa ökningen av bopriserna. Men hur är det ska gå till är de inte eniga om.

Folkpartiets nya förslag är minskat skatteavdrag bolån. Och detta skulle samtidigt innebär lägre kapitalvinstskatt. Men övriga regeringspartier applåderar inte förslaget. För det kostar staten miljarder. Istället är idén med obligatorisk amortering mycket mer lockande för regeringen, eftersom det inte kostar staten en krona.

Dessutom ger amorteringen antagligen mer kännbar effekt i svenskarnas plånböcker. En försiktig amortering på 1% per år (amortera på 100 år) skulle plötsligt öka snittlånets årskostnad med 20 000 kronor per år. Det skulle antagligen var så effektivt och häftigt verktyg att regeringen måste införa amorteringarna i flera steg. Redan vid bara 0,25%  amortering per år (400 år) skulle många bli påverkade.

Samtidigt stiger räntorna. Men se det inte som något negativt. Det är en signal om att vår ekonomi mår bättre. Det är inte heller en signal om att spara på sparkonto. Nej, där har vi redan för mycket. Och stigande priser äter upp räntehöjningen där. Utan vår ekonomi mår bättre och det är hög tid att spara där pengarna växer bäst. Och snart stundar utdelningarna. Varför då inte välja ett konto där utdelningen når kontot utan någon som helst skatt. Dessutom har vi under 2011 sista året med gamla kapitalförsäkringen. Vad tror du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord