Gå direkt till textinnehållet

Två frågor i veckan

H&M och Grekland är veckans två sparfrågor. Bägge klara på onsdag. H&M är hetare än många inser. Den är en jätte på svenskarnas konton. Grekland-frågan är däremot närmast söndergrillad.

H&M är snabbväxaren bland folkaktier och är den aktie som lockat flest nya aktieägare senaste åren. 12 000 nya ägare tillkom bara senaste kvartalet. Det var i september som H&M-fallet började. http://shorturl.se/?Mflae Nu väntar sig de många ägarna att billigare bomull syns i starka siffror.

H&M inleder därmed sommarens rapportflod. Nu spänner deras siffror inte över hela andra kvartalet, men deras siffror lär påverka temperaturen närmaste dagarna. Och framför allt är det bolagets bild av framtiden som kommer lusläsas till varje bokstav. H&M är inte bara stor på börsen. Den motsvarar också hela 12% av börsens största index OMX30, vilket många Sverigefonder följer. Den riktiga rapportfloden kommer sedan inte förrän andra veckan i juli.

Den andra frågan som debatteras desto häftigare i veckan är Grekland. Närmaste dagarna pågår debatten i parlamentet. På onsdag ska omröstningen om nedskärningar äga rum, är det sagt. Detta gör Grekland till veckans akuta vadslagning. Och börsen kan dessa dagar hoppa några procent mellan oro och optimism. Så fungerar dagens ekonomiska debatt – den fastnar i några hyperaktulla frågor. Men det var länge sedan Grekland var världens nav. Någon hade räknat på det att Grekland behövde en tillväxt på 12% per år i 30 år för att betala skulden. Det säger något om tragedin. Nej, en sådan skuld måste omvärlden delvis antagligen förlåta, hur förnedrande det än må vara.

För oss sparare är veckans siffror från H&M mycket viktigare. Både alla aktie- och fondsparare är direkt påverkade. Svenska folket har 80-90 mdr i bolaget. Och bolagets framsteg är inte bara ett mått världens ekonomiska framväxt. Utan H&M kommer vi framgent att diskutera som en intressant aktie, som ibland kan upplevas dyr och ibland billig. I veckan får vi det dagsfärska kilopriset på H&M. Och Grekland-frågan lär lugnas ned och snart talar vi återigen mest om landet i samband med grillat kött och bad…/claes hemberg

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika