Gå direkt till textinnehållet

Tydliga fondavgifter sprids

AMF, Handelsbanken, Avanza Bank mfl…. står nu på kö för att införa det nya nyckeltalet i fondavgifter; kronor/10 år eller ”normanbeloppet”. Men alla hänger inte på. Det är trist, för spararna.

Morningstars initiativ sprider sig nu som en löpeld. Redan har tre i branschen lovat att införa begreppet kr/10 år som en kolumn på sina sajter. Allt för att spararna ska få en bättre bild.

Eftersom pengar; kronor och ören; är långt enklare för folk att förstå så tror jag att det nya nyckeltalet verkligen kommer att hjälpa. De som misstänker dyra avgifter kan nu se själv om det är värt varje krona. Allt hysch om avgifter går att avdramatisera. Olika bolag uppvisar samma siffror för samma fonder. Utmärkt.

Men några har hamnat i en annan kö: Swedbank och Nordea tackar nej, så länge. Det begriper jag mig inte på. Även fondbolagens förening tvekar.

 

Härnäst hoppas jag på att PPm och pensionsmyndigeheter följer efter. Deras normansbelopp är självklart lägre. Men det gör ingenting. Poängen är att myndigheten behövs i debatten. Våra pensioner är en av vårt tids stora frågor. Då behövs det också en mer framåt myndighet. De får gärna vara med i utvecklingen av branschen.

Visst har AMF och Handelsbanken gjort sig kända för att gå sin egen väg, på ett positivt sätt. Men att inte andra ska våga hänga på, är rejält synt. Förhoppningvis får AMF och Handelsbanken nu snabbt mycket positiva reaktioner från spararna och kontoren. Så kommer vi snart se att fler hänger på. Och det måste vara lite pinsamt att vara sist in i norman-fållan.

Den som läser alla tal och siffror som i dag beskriver svenskarnas fonder kan inte skylla på att vi redan har för mycket. Sålla i så fall. Norman-beloppet är en parameter som inte är sminkad. Det skapar trovärdighet. Och varje aktör som törs ta steget.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord