Gå direkt till textinnehållet

Undvik pytt-fond

SPARÅRET 2010: Svenska folket har i år satt rekord i blandfonder. Så blir det när oroliga sparare får dåliga råd. Farligt fel, tror jag. Säg istället Nej tack till svårbegripliga och svåranvända grejor och spara bara i det som vi begriper.

Aldrig har vi svenskar sparat så mycket pengar i blandfonder. Vanliga år sparar vi omkring 5 mdr där. I år är siffan däremot plötsligt sex gånger högre eller redan höga 30 mdr. Det hela har exploderat sedan Greklandfrossan i maj i år. Då plötligt fick många sparare kalla kårar och sålde aktiefonder för historiska jättebelopp. Det händer mycket sällan, men i bland reagerar vi med ryggmärgen. Och hastigt hade många svenskar väldigt mycket mer kontanter på sina fondkonton. Då får vi förstås snart bankmannen i telefonen. (Han är orolig för att pengarna skulle gå iväg från hans bank) och han frågor då: Behöver du ett gott råd?

Men bankmannen kan inte spå i framtiden. Istället blir rådet en blandning av allt, en riktig pytt-i-panna-fond plus smörgåsbord i mixern… En blandfond med andra ord. Som valium – väl dämpande. Du behöver inte längre vara orolig, säger han. Du får visserligen inte så mycket tillväxt, men kommer inte heller vakna till närmaste årtiondet, och ställa krav på banken. Det gillar banken. Så blev det 2010 svenskt rekord i blandfonder. Andra namn på dessa sparblandningar är generations-, garanti-, strategi- och mixfond, eller aktieobligation, strukturerad produkt och många fler häftiga namn – väl värda att undvika.

Nej, bestäm vilka pengar du ska använda närmaste 1-2 åren. De lever enklast på bankkonto. Och för det långa sparandet, som ska få växa många år, är det fortfarande bäst att välja aktiefonder. Globala är mest tåliga. Sedan har du hela skalan: Sverigefonder, tillväxtfonder, regionfonder, länderfonder och mest våghalsade kan även hitta till småbolagsfonder och små länder. Eller hur tänker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord