Unga kramar ISK

Skatt på sparande är en het ungdomsfråga. Det visade sig tydligt när jag träffade unga aktiesparare i Arboga i helgen. De tycker att samhället missat den stora reformen i ISK.

 

Under helgen träffades unga aktiesparare i Arboga för sitt årsmöte. Över 100 unga var på plats för att diskutera ekonomi.

 

Jag berättade om debattskolan som jag prövat runt om i Sverige. Och fick med publiken på vagnen. Den fråga som lockade de unga mest denna gång var diskussionen om skatt på sparande. Det som väckt deras intresse är ofta ISK. Men kontot har inte lyckats uppfattade de unga. Banker är för passiva säljare menar de unga.

 

Även rådgivarna får en kraftfull känga av de unga. Allt för ofta tar de halva avkastningen i betalning för väldigt grundläggande råd. Det gäller bara för konsumenten att lära sig att räkna och pruta, på allt från bolån till fonder.

 

Jag uppmanade dem att ta sina åsikter på allvar och skriva till såväl banker, debattsidor, politiker mfl för att saluföra sin uppfattning. De unga hörs allt för lite. ISK-kontot har redan efter bara 8-9 månader fallit i glömska. Det är mest spareliten som upptäckt den. Och det är sorligt eftersom så många fler skulle kunna spara en hacka på att betala rätt skatt.

 

Vad tycker du om årtiondet största sparreform; ISK-kontot?/claes hemberg

publicerad
10 september 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram