Gå direkt till textinnehållet

Unga kramar ISK

Skatt på sparande är en het ungdomsfråga. Det visade sig tydligt när jag träffade unga aktiesparare i Arboga i helgen. De tycker att samhället missat den stora reformen i ISK.

 

Under helgen träffades unga aktiesparare i Arboga för sitt årsmöte. Över 100 unga var på plats för att diskutera ekonomi.

 

Jag berättade om debattskolan som jag prövat runt om i Sverige. Och fick med publiken på vagnen. Den fråga som lockade de unga mest denna gång var diskussionen om skatt på sparande. Det som väckt deras intresse är ofta ISK. Men kontot har inte lyckats uppfattade de unga. Banker är för passiva säljare menar de unga.

 

Även rådgivarna får en kraftfull känga av de unga. Allt för ofta tar de halva avkastningen i betalning för väldigt grundläggande råd. Det gäller bara för konsumenten att lära sig att räkna och pruta, på allt från bolån till fonder.

 

Jag uppmanade dem att ta sina åsikter på allvar och skriva till såväl banker, debattsidor, politiker mfl för att saluföra sin uppfattning. De unga hörs allt för lite. ISK-kontot har redan efter bara 8-9 månader fallit i glömska. Det är mest spareliten som upptäckt den. Och det är sorligt eftersom så många fler skulle kunna spara en hacka på att betala rätt skatt.

 

Vad tycker du om årtiondet största sparreform; ISK-kontot?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord