Gå direkt till textinnehållet

Unga vill lära

Varje dag åker Ung privatekonomi runt i Sverige och undervisar unga om privatekonomi. 19 000 möter de under ett år. ”Jag vill dra bort ridån och göra mer nyfikna på sina pengar”, säger Alexander Gustafsson, 20 år. Jag möter honom i Arboga.

Unga har för lite kunskap om privatekonomi säger de själva. Politikerna medger det också. Men trots att myndigheter varnar för alarmerande många sms-lån så är andelen privatekonomi i skolundervisningen är fortfarande liten. Det försöker nu David på stiftelsen Ung privatekonomi nu hjälpa till med. Alexander Gustafsson som jobbar i hela Västsverige.

”Jag möter tusentals ungdomar varje år och går igenom lån, spara och betala.”

 

Men lektionen är bara en timme. Så mycket kunskap hinner därför inte Alexander att plantera hos de unga lyssarna, men förhoppningsvis kan han locka de unga till att bli lite mer nyfikna.

 

Men lärarna är försiktiga. Det finns i dag en växande skepsis mot bankvärlden och talet om ekonomi. Men när Alexander ringer upp och förklarar det objektiva syftet så blir han varmt välkommen.

 

Vanligaste ursäkten som de ointresserade unga använder är orden ”jag orkar inte”.  Och Alexander får en tuff match att förklara dynamiten i våra pengar. Men frågan är om inte samhället har ett djupare problem. Bry sig inte vuxna om att förklara den grundidé för sina barn redan hemma vid middagsbordet så är det fler som behöver en akuthjälp, även om de själva inte insett det.

 

Vad kan vi göra mer?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord