Gå direkt till textinnehållet

USA reser sig igen

(USA) Ekonomin pekar uppåt. Och under våren, när politikerna enats, kan det ta fart på riktigt. Den positiva utblicken får vi på sparresan i samtalet med Christoffer Halldin, USA-förvaltare hos Handelsbanken.

Efter många möten med amerikanska företag, chefer och analytiker så får vi äntligen träffa en som kan räta ut många av de frågor som vi samlat på oss. Upp på 53 gatan har Handelsbanken sitt kontor där Christoffer Halldin jobbat sedan 6 år tillbaka.

”USA är där Sverige var 1996. Krisen är förbi och full av lärdomar reser sig ekonomin med kraft.”

 

Många parametrar tycks stå alldeles rätt för landet just nu.

”Priset för arbetskraften har kommit, dollarn har devalerad, hus- och bilproduktionen är upp, produktiviteten inom industrin har ökats, landets it-slår internationellt och nyutvunnen olja och gas håller energipriserna på mattan”.

Och talat om politisk kris, budgetunderskott och fiskalt stup, är inget som oroar Christoffer Halldin.

”Nu har Obama ett fönster att ordna upp landets ekonomi och bli ihågkommen för att vara den som gjorde det. Innan valet fanns inte tid eller politiska vilja att göra det.”

 

Någon recesion är Halldin inte orolig för. Obama har kampanjat med Clinton, det bådar för en långsiktig genomtänkt lösning, menar Halldin. Däremot kommer närmaste veckorna bli fulla av rykten och gissningar. Inte kommer politikerna komma överens nu. De skjuter på frågan några månader. Däremot i april så kommer både ekonomin och politiken utkräva en lösning, enligt Halldin. Det kommer att innehålla nya skatter för rika, för företag och högre pensionsålder och ge en ny bild av USA.

”Oron kring amerikanska ekonomin tros ha håll landets tillväxt tillbaka 1,5% per år senaste åren. Med nya tydliga skatteregler kan företagen återigen sikta fram.”

 

Halldin formulerar det som att en Positiv förtroendechock kommer att träffa USA. En nyare smalare och mer självkritiskt USA kommer få ett uppsving, menar han.

”Vi ser redan hur olika amerikanska delstater konkurrerar med varandra. Det är något vi inte ser någon annanstanns i världen. De är lika men ändå olika, vilket väcker jämförelser och tävling mellan olika stater. Just nu är Indiana och Lousiana de som imponerar på mig bäst. Deras reformer inom skola och sjukvård kan bli vägledande i hela landet”.

Tror du på USA, igen?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord