Gå direkt till textinnehållet

USA sänks – börsoro forts

Under natten har USAs kreditbetyg sänkts. Tråkigt för amerikanarna. Men kanske ett startskott för mer rejäla reformer. Börsoron lär fortsätta. Spara är ändå rätt, men vi kan vara mer självkritiska!

I natt punkterades den politiska överenskommelsen från tidigare i veckan. Den som skulle undanröja sänkt kreditbetyg och börsoro. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor (S&P) öppnade nu ändå falluckan. Politisk förmåga saknas, säger de. President Obama lär ha protesterat. Men S&P ska vara ett oberoende institut. På vilka grunder S&P satt lägre betyg lär klargöras under helgen och tolkningarna lär måla ut riktningen för börserna på måndag.

Samtidigt är det sänkta kreditbetyget en historisk och symboltyngd punkt för USAs dominas i världsekonomin. USAs glans falnar. Nu blir det dyrare för USA att betala för sitt jättelån. Exakt hur stor effekten blir är svårt att säga i dag. Men det försvagar hur som helst USAs återhämtning och därmed hela världsekonomin. Det är lätt att utropa domedag, för den som misstror vår marknads ekonomi. Och börsoron kan ta ny fart på måndag. Men förhoppningsvis kommer sänkt kreditbetyg väcka västvärldens politiker till tuffare tag när det gäller besparingspaket och framtidssatsning. Så att västvärlden snabbare tar sig ur dagens förlamning. Så kan kreditbetyget få större politisk effekt, än direkt ekonomiska eftervärkningar.

Ett fall för USA och Europa gör inte framtiden för våra sparpengar sämre. Det finns gott om starkare arvtagare som vill ta över den ekonomiska stafettpinnen. Senaste hundra åren har den geografiskt lilla västvärlden lett den ekonomiska utvecklingen. Närmast på tur står nu 3 mdr människor i en gigantiska medelklass i Kina, Indien, Brasilien mfl. Det ser kort sagt ljust ut på lite sikt. Får USA och Europa lite mer självinsikt blir övergången något mjukare. De 3 mdr har redan full fart framåt.

 

Därför ser det oavsett dagens börsoro ljust ut att vara sparare. Eftersom vi sparar – just på sikt. Världen har aldrig växt så häftigt som nu. Att några regioner har sämre förmåga att anpassa sig till denna nya värld är kanske inte så överraskande. Men många mdr unga är beredda att ta över! Samtidigt är situationen ny, det gör att börskasten mellan hopp och oro kan fortsätta. Något som vi sparare inte behöver bry oss så mycket om. Månadsspara är fortfarande en bra idé. Och vi ska ju ofta använda pengarna först om många år.

 

Hur tänker du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord