Gå direkt till textinnehållet

USA stiger fram

USA-fonderna har gått bra senaste åren. De har också lockat mycket pengar. Och nu tror experter på en tuff, men optimistisk anda i USA. Och ovanligt många svenskar är med på tåget. Därför är det extra roligt att denna vecka med en grupp sparare besöka USA. Vi ska hinna med 11 möten på tre dagar.

USA-fonderna http://bit.ly/QEbHel är senaste året upp 10-20%. Och svenska fondsparare är med på tåget. Svenskarna har hittills mest USA-bolag genom sina globalfonder som ofta är hälften USA-bolag. Dessutom har svenskarna även del direkt genom Nordamerikafonder. Så har svenska folket ungefär 1/4 av svenskarnas alla fondkronor. Det rör sig om 300 mdr av totala sparandet i aktiefonder på 1 200 mdr.

Mest fondpengar har svenskarna trots allt i Sverigefonder, som också hämtat sig bra från krisen. Sämre är det med Europafonderna. Dessa pengar pendlar fortfarande 5 åren efter krisen kring -30 till -50%.

I USA däremot har dessutom något hänt sista året. Och svenskarna har köpt USA-fonder som aldrig förr. Bara i år har svenskarna nysparat 8 mdr i USA-fonder. Ett nytt rekord. Grekoro på vårkanten gav lite sälj, men nu köper vi igen.

”Det har kommit in mycket pengar i USA-fonder senaste åren. Bara för några år sedan var vår fond 700 miljoner kronor. I dag är den fyra gånger större eller 3,3 miljarder. Det finns en stor USA-optimism som den svenska debatten inte upptäckt,” säger Christoffer Halldin förvaltare av Handelsbankens USA-fonder.

Vad tror du om USA?/claes hemberg

 

 

 

 

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord