USA stiger fram

USA-fonderna har gått bra senaste åren. De har också lockat mycket pengar. Och nu tror experter på en tuff, men optimistisk anda i USA. Och ovanligt många svenskar är med på tåget. Därför är det extra roligt att denna vecka med en grupp sparare besöka USA. Vi ska hinna med 11 möten på tre dagar.


USA-fonderna http://bit.ly/QEbHel är senaste året upp 10-20%. Och svenska fondsparare är med på tåget. Svenskarna har hittills mest USA-bolag genom sina globalfonder som ofta är hälften USA-bolag. Dessutom har svenskarna även del direkt genom Nordamerikafonder. Så har svenska folket ungefär 1/4 av svenskarnas alla fondkronor. Det rör sig om 300 mdr av totala sparandet i aktiefonder på 1 200 mdr.

Mest fondpengar har svenskarna trots allt i Sverigefonder, som också hämtat sig bra från krisen. Sämre är det med Europafonderna. Dessa pengar pendlar fortfarande 5 åren efter krisen kring -30 till -50%.

 

I USA däremot har dessutom något hänt sista året. Och svenskarna har köpt USA-fonder som aldrig förr. Bara i år har svenskarna nysparat 8 mdr i USA-fonder. Ett nytt rekord. Grekoro på vårkanten gav lite sälj, men nu köper vi igen.

 

”Det har kommit in mycket pengar i USA-fonder senaste åren. Bara för några år sedan var vår fond 700 miljoner kronor. Idag är den fyra gånger större eller 3,3 miljarder. Det finns en stor USA-optimism som den svenska debatten inte upptäckt,” säger Christoffer Halldin förvaltare av Handelsbankens USA-fonder.

 

Vad tror du om USA?/claes hemberg

 

 

 

 

 

 

publicerad
26 november 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram