Gå direkt till textinnehållet

Utbildning som lockvara

Sparbranschen förändras i ett hiskligt tempo. Därför är unga hett efterfrågade. Inget illa om äldre, men unga är ofta mer benägna att förändra. Men redan är det brist på folk. Och därför lockar nu branschen med 6 månaders betald inskolning. Och kanske finns fler banker som gör på samma sätt?

 

Aldeles nyss gick 15 skarpa sparhjärnor ut genom bankdörren. De kom från unga aktiesparare i Uppsala. Vi har haft 2,5 härliga timmar och diskuterat varför svenska folket sparar som de gör och hur de få ut mycket mer av pengarna. Flera av besökarna ville söka jobba här, sa de. Jätteroligt tycker jag. För branschen behöver många fler unga.

Myten om branschen är att till banker söker sig bara giriga med slips. Men min bild är radikalt annorlunda. Hit söker sig människor som är nyfikna, vill jobba med svåra saker som är viktiga för många. Då är sparbranschens många obegripligheter något att bita i…

Och unga är särskilt efterfrågade i sparbranschen. Myten säger visserligen att många äldre har full koll på börsen. Visst är aktieägandet 12% av 60-åringarna, mot bara hälften hos de som bara fyllt 30. Men vi svenskar är ALLA väldigt unga i sparvärlden. Här är vi alla närmast tonåringar. Det är bara sedan 80-talet vi sparat där, med Allemansfonder och köpte in oss i de första statlig bolagen.

Och sparbranschen är dessutom mitt i flera en stora förändringar, vilket gör att många som varit med ett tag säger sig vara smått vilse i alla nya grepp. Därför behövs många fler unga i sparbranschen. Eller människor som vill förändra. På samma sätt som unga vänder upp och ned på arabvärlden, behövs samma unga i sparbranschen. Och förändringen pågår som bäst: lägre priser, bättre sparformer, mer avslöjande jämförelser och enklare teknik.

Här behövs människor som vill förklara, förenkla, förmedla… Sparbranschen handlar inte längre om att ha snyggast bankkontor vid torget, utan att hjälpa just sina sparare att lyckas ännu bättre. Och här finns många fler jobb: https://www.avanza.se/aza/omavanza/jobba-pa-avanza/index.jsp?lang=se Och har du några fler tips?

Eller som Maria Christoffi, kundsupportchef på Avanza Bank, säger: ”Branschens produkter är ganska lika, även om avgifterna nu gör utfallet väldigt olika. Det viktigaste vi kan göra är därför: att förklara och stödja spararna att hitta den mest lönsamma vägen, för spararen.” Lockas du eller din granne av jobb i sparbranschen?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord