Gå direkt till textinnehållet

Utredare gillar flytträtt

Flytträtten lär gälla allt och alla, när utredaren är klar. Så ser det ut just nu, i ett aktuellt papper från utredaren. Men försök flytta redan nu. 100 000 sparare fastnar varje år i långa avtal. Jag lyckades med hälften.

 

Flytträttsutredaren är igång och har sammanfattat sina aktuella tankar i ett diskussionsunderlag. Det andas flytträtt, för alla och allt. För spararnas bästa. Utredaren menar att det är nödvändigt. Försäkringar skrivna i sten är ohyggligt omodernt när spararnas livssituation förändras och de behöver anpassa sitt sparande. Samtidigt har utbudet breddats och priserna sänkts rejält. Här kan sparare som vill både sänka avgifter och höja avkastning.

Utredaren är också kritisk till hur finansbranschen bara sett till sitt eget intresse och lås in spararna i långa avtal – allt för att säljare ska kunna inkassera högre provisioner. Något som sker än i dag i en rad produkter. Genom att lösa upp flytträtten blir vi även av med försäljarnas hutlösa provisioner, lyder logiken.

Självklart inser också utredaren att matematiken bakom gamla försäkringar inte alltid är så enkel att räkna baklänges. Men matematik får inte stoppa spararna från att välja ett sparande som passar dem. Det är trots allt för spararna som lagen är skriven och inte främst för pensionsbolagen.

Min enda farhåga nu är att flytträtten segar och dröjer. Då kan varje år få 100 000 sparare att fastna i gamla avtal i onödan. För börjar du tömma en försäkring så kan den bli omöjlig att flytta. Så försök flytta. Och går det inte, dröj till flytträtten kommer. Det kan rädda 10 000-lappar i avgifter, eftersom tiden du tömmer en försäkring bara det kan vara 20-talet år. HAR du använt flytträtten? Hur gick det?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord