Gå direkt till textinnehållet

Våga vägra pension

(55+) Det är en myt att vi slutar jobba vid 65-årsdagen. Allt fler gör som Herman, Birgitta, Rutger och trappar ned stegvis, efter 65. Det har varit bra både för dem och deras arbetsgivare. I veckan fyller även Karl XIV Gustaf 65 år. Men inte går han i pension.

Pensionsdagen är inte längre skriven i sten. Utan jobbar vi ett år extra så får vi 8-9 procent mer i statlig pension. Men det är inte bara pengarna som styr. Många ser jobbet som ett intresse och kan tänka sig jobba vidare några år till, för att avsluta jobbet på ett snyggt och kul sätt. Just så säger flera jag träffat. Flera har valt en stegvis nedtrappning. Det är en bra anpassning till det fria livet. Så uttrycker sig allt fler av de 55+ jag träffar.

Samhället har däremot inte riktigt hängt med här. Myten om pensionsdagen lever kvar och pressar många på ett onödigt sätt. Men det finns förebilder även bland arbetsgivare. Flera kommuner och myndigheter säger nu att de vill locka kvar 20 procent av de anställda något år extra. För dessa arbetsgivare är det nödvändigt. De stora kullarna med 40-talister är en påtaglig tröskel att ta sig över.

Så är du på väg mot de 65 så är ett gott råd att ta upp frågan med jobbet. Vill du trappa ned före eller efter så säg det. Att trappa ned över 5-10 år tror jag är sunt och pedagogiskt enklare att hantera, för både arbetare och arbetsgivaren. Och det ger dig också tid att testköra din pensionsekonomi. När går/gick du i pension? /claes hemberg

(Vill du prata pengar så har jag startat 55+klubben ”Spara klokare 55+” på facebook. Vill du rekvirera den nya boken med samma namn så hittar du den på; http://shorturl.se/?mmtxU)