Gå direkt till textinnehållet

Valet (om sparpengarna) 3-0

Valmatchen om sparpengarna är mest korta dribblingar. Och ingen skönmatch. Alliansen är mer aktiva efter åren i regeringen och Rödgröna missar chanserna kring konsumentskydd och pensioner. Matchen går mot 3-0. Men publiken hurrar inte. Hela mötet avgörs i fyra kärnfrågor som rustar eller raserar våra sparpengar. Den mest akuta är flytträtten på pensioner. Där är nu 1 000 miljarder ofta bakom lås och bom. Konsumentskyddet för våra sparpengar är en annan het fråga, inte minst i bakvattnet av finanskrisen. Skatt på sparande nämns allt oftare. Framtida pensioner borde vara en akutfråga.

Matchreferat i korthet:  Match 1: Flytträtten: Alliansen säger Flytträtt för alla pengar! I frågan gjorde S inget dvs självmål under förra mandatperioden: 1-0. Match 2: Konsumentskyddet: Alliansen har givit Finansinspektionen i uppdrag att folkbilda. Mer kan vi önska. Stolpe in. Rödgröna talar allmän översyn. Det är utanför straffområdet: 1-0. Match 3: Framtida pensioner: Inget av blocken har några konkreta förslag. Mest dribblingar på mittplan: 0-0. Match 4: Skatt på sparande: Alliansen föreslår ca 1% sparskatt per år. Rödgröna dribblar om översyn. 1-0.

Ställningen är därmed nu 3-0. Men det är inga snygga mål och några går att diskutera. Flytträtten och 1%-skatten är ju inga riktiga baljor än. Även om Alliansen är i straffområdet. Konsumenträtten rullar på mållinjen. Och ifrågan om framtida pensioner passar de mer motståndarna än sig själva… Och gamla rödgröna favorittunnlar om konsumenträtt och pensioner har vi inte alls sätt till…

Det känns inte som någon riktig val-match om våra sparpengar. Trist. I nästa val lär matchen bli mer fysisk i sparfrågorna. Då har många EU-länder betydligt tuffare läge och då kan partierna inte ducka längre. Under tiden röstar vi kanske också med tanke på skola, forskning, miljö och mycket mer. Vad tycker du? /claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord