Gå direkt till textinnehållet

Vänta inte med 1%kontot

Kontot med 1 procent skatt lockar färre sparare så här års. Orsaken är att skatten dras vid årsskiftet. Men strunta i det. November och december är några av årets bästa börsmånader, i snitt.

Den mest snabbväxande sparformen senaste åren lockar i år 100 miljarder kronor. Det är en uppgång på 20-30 procent mot fjolåret. Det gäller kapitalförsäkring eller 1-procentskontot. Och intresset har ökat dramatiskt år efter år senaste 3-4 åren. Alla dina vänner borde ha det nu för tiden. Anledningen är att 1 procent skatt per år är en mycket bättre skatt för snittspararen än 30 procent skatt på vinsten. För en snittsparare i aktier eller aktiefonder så är skillnaden +20 procent under bara ett årtionde.

Men så här års brukar intresset för 1-procentskontot bromsa in. För att 1-procentsskatten dras just vid årsskiftet. Men då tror jag vi biter oss i svansen. Jag är på börsen även under november och december. Historiskt är det dessutom bra månader skriver www.placera.nu  Men mest av allt tror jag på att spara länge. Att hoppa av och på är svårt. Att börsen skulle börja en uppåtresa just 3 januari, vet jag inte. Därför sparar jag redan nu. Att hoppa av inför årsskiftet är inte min melodi.

Men se upp för avgifter och inlåsning i kapitalförsäkring. Det finns hör och häpna de som tar ut avgifter och låser in folk. Undvik dem, så tjänar du flera procent direkt. Hur tänker du? /claes