Gå direkt till textinnehållet

Våra pengar valvinnare

Valutgången ger oss ett bättre grepp om våra sparpengar och lägre skatt på dem. Den ansvarige ministerns egen pension är däremot ett osäkert kort. Vår egen absolut största pott pengar har vi hittills inte hela makten över. Ja, det är obegripligt. Miljontals sparare kan inte spara sina pensionspengar som de vill. Snart väntas däremot en historisk ändring. Flytträtt. En annan fråga som är i startblocken är en lägre och jämn skatt på sparande. Men vi kan själva redan börja agera. Kontot kapitalförsäkring med låg skatt finns redan, även om nya ”allemanskontot” blir mer lättanvänt. Och även när det gäller våra pensionspengar kan vi redan ta första steget – sluta spara på dyra konton och acceptera inte trubbiga fonder. Så skulle svenskarna kunna spara miljarder redan i år. Det valet har vi redan.

Ett osäkerhetsmoment ligger däremot i luften. Minister Odell som de senaste åren baxat flytträtten och lägre sparskatt ända hit närmar sig själv pensionsåldern. Han är nu 63,5 år. Kommer han jobba förbi 65-strecket? Så som allt fler av oss kommer att tvingas. För sparfrågornas skull, hoppas jag att Odell med åldern och kunskapen, fortsätter hålla pensionsjättarna och bankerna stången. Baxningen är inte slut. Konsumenträtt och pensionsystemet är två andra överhängande frågor.

Och håller Fredrik fast vid idén att må bästa person ha jobbet, så finns det få som har samma historik med järnhårda nypor som Odell. Några år till. Vad säger du?/Claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord