Gå direkt till textinnehållet

Vårbörsen tvekar

Vårbörsen får många att tveka. Senaste tre åren har vi köpt aktier vid nyåret för att sedan sälja av vid utdelningarna. I snitt har det tryckt upp vinterbörsen +4,5% och sedan fällt vårbörsen -5 %. Orsaken är att vi hastigt byter fot från lång sikt till kort sikt. Jag tror det är ett misstag. 

Investerarna tycks ha bytt köpmönster senaste åren. Ser vi 20-30 år tillbaka var vintern och våren ofta en bra köptid. Börsen steg. Sommaren däremot var mer medioker först i oktober brukade börsen ta fart igen. Det visar statistik över flera årtionden. Men senaste åren tycks vi agera annorlunda

BÖRSENS LAPPKAST
VinterbörsVårbörs

2010

+6%

-6%

2011

-3%

-0,50%

2012

+8%

-9%

2013

+7%

?

Snitt

+4,50%

-5%

 .

 

Börsåret har börjat riktigt bra senaste 3 av 4 åren. Vi tycks vid årsskiftet blicka ut mer långsiktigt och lämna svaga räntor till förmån för aktiefonder och aktier. Därför köper vi upp börsen årets första tre månader.

 

Börsen har senaste fyra åren stigit som mest +9%, i snitt, under årets första kvartal. Från lägsta till högsta punkten har vi i snitt haft så stora lyft. Men tittar vi på de exakta datumet från 1 januari till sista mars så stannar uppgången på i snitt +4,5%. Det är riktigt starkt och över hälften av avkastningen ett vanligt börsår, på bara ett kvartal.

Men när vi sedan får våra utdelningar på kontot så händer något med våra perspektiv. Plötsligt blir vi kortsiktiga och tycks inte vilja stoppa in dessa nya pengar på börsen, utan vi gör tvärt om och säljer aktier. Vår tveksamhet tycks tillfälligt ta överhanden. Vi har i samma veva sett oron i närområdet, att EU-politiker är osams och att en rad länder har stora ekonomiska problem. Det får oss att rycka närmare säljknappen.

 

Tre år i rad har börsen backat under april och maj. Som mest har den fallit 11 %, i snitt, från högsta till lägsta punkten. Men ser vi till våra två vårmånader är snittet bara -5%.

 

Bara för att vi byter vi fot från långsiktigheten vi har vid nyåret till kortsiktighet som kommer över oss vid utdelningarna. Det är inte logiskt, utan tvärt om till nackdel för våra pengar. De flesta av oss har redan allt för mycket i räntor.

 

Om det upprepas i år vet ingen, och snart är det ändå sommar. Förra sommaren gav som bekant +14%. Att hoppa av och på börsen då och då tror jag är fel taktik, för de flesta sparare. Det är för chansartat. Men att vi kan mentalt vara redo för en sättning. Den kommer ju då och då. Men missa inte sommaren. Den kan som bekant överraska.

 

Vad gör du nu?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord