Världens börser 2013: Upp och ned!
Årets börs är upp häftiga 20% i år. Men detaljerna har lite vänt upp och ned på vår bild av världens tillväxt. Västbörserna syns mest i toppen. De större tillväxtländerna har däremot ramlat ned och backat under börsåret som gått. Stödpaket i väst och demonstrationer i tillväxtländer är en enkel sammanfattning av världens börser 2013.
Att väst är pågång syns tydligt. USA har agerat lok igen och visar på +21%. Att Europa är på gång märks inte minst i tyska börsens +25%. Även krisande gamla PIGS-länder tillhör årets bättre börser. Men tillväxtländerna tappar. Ja, det finns även tok-ekonomier som Venzuela där diktatorn själv dikterat luftpastejer och uppgångar över 400%. Men de kan vi inte räkna in i den verkliga världen.
Stödpaket är ett av årets ledord i börsvärlden. Det har lyft japanska börsen efter år i lönndom. Det har diskuterats som ett smått saliggörande spöke i USA. Det senare stödpaketet sägs vara orsaken till denna upp och nedvända börsvärld 2013. USA Det har dragit investerarnas pengar tillbaka från västvärlden, hem till framför allt USA. Det har i sin tur pressat upp USA-börsen och satt krokben på mycket av tillväxtländerna. Nu när stödpaketens tid rinner ut, så vore det logiskt om pengaströmmen gick åt andra hållet. Å andra sidan vill investerare hellre köpa kända amerikanska bolag som går allt bättre, än smått okända asiatiska bolag i länder där valutor, reformer och politiker kan överraska på lite tråkigt vis.
Världens börser år 2013 har har däremot både överraskat uppåt och nedåt. En riktig överraskning är Grekland är den börs som givit bäst utfall senaste året, +37%, efter många katastrofer. Du ser liknande reaktion i Italien och Spanien. Mest backar Brasilien och dessutom tappat rejält mot dollarn. Effekten blev totalt -28%.
Den arabiska våren har fortfarande svårt att tina på riktigt. Egypten steg visserligen 10% och mer stabila Saudarabien däremot tillhör en av världens bättre börser med sin uppgång på 23%. Men det har också med nästa års börsöppning att skaffa. De väntas öppna sina börser för utländska investerare, vilket självklart ökar intresset redan nu.
De riktigt stora tillväxtjättarna runt om i världen har däremot haft motvind. Indien, Sydafrika, Kina, Ryssland ligger alla i spannet 0 till -10%. Turkiet, Indonesien och Brasilien däremot har däremot kaos gemensamt. Upplopp i Istanbul och Rio gillas inte av investerare. Vi har sett det i Ryssland, Ukraina, Sydafrika… Här ropar analytiker och investerare istället på reformer av såväl den ekonomiska politiken som samhällsförbättringar. Just just här är Kina en förebild. De har satt ned foten om reformer. Hur de artar sig får vi se. Men kanske kan de tjäna som förebild, åtminstone just här.
I lokala valutor kan vissa börser sticka ut. Japanska börsen är upp nära 50% om du räknar i yen. Men eftersom vi inte handlar vår mat i yen eller sydafrikanska rand, utan svenska kronor så valde jag ett index där dollar är jämförelsen.
Vad väljer du inför 2014?/Claes Hemberg