Gå direkt till textinnehållet

Världsbäst lockar fondsparare

(FONDER) Sedan börsbotten för tre månader sedan är det Sverigefonder de gått bäst i världen. Och ännu lite bättre är småbolagsfonderna. Närmast efter Sverige hittar vi Brasilien och Afrika.

När världens börser återfått självförtroendet så är Sverigefonderna (+26%) de som stigit klart bäst sedan botten. Bara svenska småbolagsfonder är bättre (+28%). Och raketstyrkan i svenska småbolagsfonder har svenskarna upptäckt.

Sverigefonderna har en dubbel turbo, då både svensk sparare är mycket intresserade och utländska köpare gärna tidigt väljer svenska exportbolag. Tvärt om faller också börsen mer än snittet i tider av oro.

Mest köpta (feb)Mest sålda (feb)
SverigeRänta
Svenska småbolagObligation
TillväxtHedge
GlobalSmåbolag
IndienLäkemedel
Källa 195 000 fondsparare

Svenskarna har storköpt både småbolagsfonder och vanliga Sverigefonder för flera miljarder under februari.

Köpen har varit rätt i tiden. Men svenskarnas konton är redan överfyllda med Sverigfonder. 4/10 aktiefondkronor finns där. Och tyvärr går mest nya pengar till de gamla fonderna från 80-talet. Hellre välja billigare eller bättre, tänker jag. Den som vill börja försiktig i utlandet kan alltid välja globalfonder.

Övriga av världens börser ligger som ett pärlband bakom Sverige. Ordningen är Brasilien, Afrika, Ryssland, Tillväxt, Global, Nordamerika, Indien och Kina. Och ordningen märks också bland spararna. BÄSTA FONDERNA SEDAN BOTTENhttp://shorturl.se/?WnEIU

Spararna har använt börstoppen som köplista, och kompletterat med Indien, Ryssland och Brasilien. Afrika däremot har fondspararna missat, trots 3e-platsen i uppgången sparar bara 2% av svenskarna där. De ekonomiska framstegen i Afrika har vi här upp på Nordkalotten helt missat. Då känns vår studieresa till Afrika viktigare än någonsin. Kom ihåg att av länderna med mest tillväxt i världen senaste tio åren har 6/10 varit afrikanska.

Vad köper du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord