Gå direkt till textinnehållet

Varnar du för obligationer?

Fondspararna handlar för lite större pott under oktober och förutom de många köpen i företagsobligationer börjar tillväxtfonder märkas på köplistan igen. Men varnar vi tillräckligt för obligationerna?

 

Trots att börsåret 2012 hittills följer snittet så väljer många sparare parkeringsfonder med mycket räntor. Debatten om ekonomisk oro gör sitt tydliga avtryck. Men nu ökar köpsummorna 11%  och tillväxtfonder har stigit på köptoppen. Ekonomiska framgångar i bland annat Indien märks bland fondköpen.

Fondspararna (okt)
MEST KÖPTAMEST SÅLDA
FöretagsoblHögrisk obl
Kort räntaSmåbolag
HedgeRyssland
SverigeHedge
TillväxtGruv
 

Under oktober säljer spararna framför allt företagsobligationsfonder med högst risk. Fondspararna har tagit intryck av debatten om de låga räntorna. Den gynsamma utveckling dessa fonder haft senaste åren går inte att återskapa, eftersom ränteläget nu är så lågt, vilket är något som också kommer att pressa de vanliga företagsobligationsfonderna. Istället för senaste årens 10-15 procent i avkastning kan den mycket väl stanna vid 5%. Det gäller bara att ha rätt förväntan.

 

Men hur förklarar vi detta för spararna? Bryr vi oss alls, eller låter vi spararna köpa samma företagsobligationsfonder i tron att historien ska upprepa sig. Vi har i 20 år haft ett historiskt räntefall. Inte kan den resan upprepas.

 

Vad säger du nu?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord