Gå direkt till textinnehållet

Vi byter råvaror

Råvaror (6) Råvarorna tar slut, nämns ibland i debatten. Men det är inget problem, för vi byter råvaror, hävdar Torbjörn Ivarsson, råvarukännare som är med på råvaruresan.

I ottan skulle vi ta tidiga arbetarbåten ut till oljeriggen, utanför Rio de Janeiro. Men eftersom oljeriggen plötsligt började brinna igår imorse, så fick vi ändra adress till hotellet. Torbjörn Ivarsson, Handelsbanken, är dagens expert.

Dagens första fråga gäller oron för att råvarorna tar slut. Begrepp som Peak oil (oljetoppen), har återkommit senaste 100 åren. ”Ja, råvarorna går åt, men flera kan vi återanvända och andra fall hittar vi alternativ. Det har vi alltid gjort. Undergångsmyter finns inom alla världar. Men när vi når en vägg så  tänker vi om, kommer med nya uppfinningar”, säger Ivarsson och ger flera exempel.

Redan de gamla grekerna bytte bruk av råvaror. Antikens grekar var beroende av tenn från Iran. Men när handelsvägarna bröts, började de leta efter en ersättare. Då fann de järn, som blev rikets nyadanande metall.

Ett annat exempel är mer nytt. Den olja som så många kramar i dag, är i själva verket en ersättare. Fram till 1850-talet användes valolja till lampor runt om i världen. Men valarna nära på utrotades. Samtidigt fann de möjligheten att utvinna fotogen ur råolja. 1858 borrades första oljan upp i Nordamerika och satte igång världens första oljeruschen.

Kvicksilver och asbest är två andra exempel. Där har vi minskat konsumtionen och ersatt den med andra råvaror senaste 50 åren. Men inte för att dessa är slut, utan alltför farliga.

Samtidigt förbättrar vi uttaget av energi och råvaror. I Kina har de nyligen funnit en metod att öka energiuttaget ur uran 60 gånger. Det förändrar bilden av Kinas egna urantillgångar. Det räcker i 100 år, säger de nu.

Slutsatsen vi nått fram till är att råvarorna visst används och i det närmaste tar slut. Men dess förinnan ersätter vi dem med andra. Så har vi alltid gjord. Varje råvarubrist lockar istället för nytänkande. Vad tror du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord