Vi byter råvaror

Råvaror (6) Råvarorna tar slut, nämns ibland i debatten. Men det är inget problem, för vi byter råvaror, hävdar Torbjörn Ivarsson, råvarukännare som är med på råvaruresan.

I ottan skulle vi ta tidiga arbetarbåten ut till oljeriggen, utanför Rio de Janeiro. Men eftersom oljeriggen plötsligt började brinna igår imorse, så fick vi ändra adress till hotellet. Torbjörn Ivarsson, Handelsbanken, är dagens expert.

Dagens första fråga gäller oron för att råvarorna tar slut. Begrepp som Peak oil (oljetoppen), har återkommit senaste 100 åren. ”Ja, råvarorna går åt, men flera kan vi återanvända och andra fall hittar vi alternativ. Det har vi alltid gjort. Undergångsmyter finns inom alla världar. Men när vi når en vägg så  tänker vi om, kommer med nya uppfinningar”, säger Ivarsson och ger flera exempel.

Redan de gamla grekerna bytte bruk av råvaror. Antikens grekar var beroende av tenn från Iran. Men när handelsvägarna bröts, började de leta efter en ersättare. Då fann de järn, som blev rikets nyadanande metall.

Ett annat exempel är mer nytt. Den olja som så många kramar idag, är i själva verket en ersättare. Fram till 1850-talet användes valolja till lampor runt om i världen. Men valarna nära på utrotades. Samtidigt fann de möjligheten att utvinna fotogen ur råolja. 1858 borrades första oljan upp i Nordamerika och satte igång världens första oljeruschen.

Kvicksilver och asbest är två andra exempel. Där har vi minskat konsumtionen och ersatt den med andra råvaror senaste 50 åren. Men inte för att dessa är slut, utan alltför farliga.

Samtidigt förbättrar vi uttaget av energi och råvaror. I Kina har de nyligen funnit en metod att öka energiuttaget ur uran 60 gånger. Det förändrar bilden av Kinas egna urantillgångar. Det räcker i 100 år, säger de nu.

Slutsatsen vi nått fram till är att råvarorna visst används och i det närmaste tar slut. Men dess förinnan ersätter vi dem med andra. Så har vi alltid gjord. Varje råvarubrist lockar istället för nytänkande. Vad tror du?/claes hemberg

publicerad
10 februari 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram