Gå direkt till textinnehållet

Vi byter vart 71:a år

43 000 svenskar flyttade under 2010 sin största pengapott. Talet är stort, men det var bara 1,6% av alla som hade möjligheten. Det innebär att snittspararen nu byter en gång vart 71:a år. Så fungerar begränsad flytträtt. Tänk om vi byte bil, hus, jobb lika sällan?

På samma sätt som vi väljer el-leverantör, ny mobil och ny bil ibland. Så kan vi också flytta vår pensionspott. Vi gör det för att få nya bättre fonder och lägre avgifter. Men i pensionspotten handlar det inte om hundralappar, utan 10 000-lappar. Som vi betalar i avgifter och avkastning, eller behåller i egen fick.

Bara 1,6% som bytt gäller i landets största pensionskollektiv, avtalspension SAF-LO. Här har 2 700 000 svenskar över 100 000 000 000 kr. Det är pengar som de har sparat en del av sin lön helt automatiskt. Och är bra idé eftersom vi lär behöva lite extra när vi slutar jobba. Och många av de breda avtalen på arbetsmarknaden ger tusenlappar tillbaka.

 

Det rör sig om pengarna som avgör våra sista 20-30 år i livet. Vår pension. Men ”ingen” bry sig. Vi i branschen har alla varit usla på att förklara. Nu är inte avgifterna särskilt höga inom de stora avtalen. Men bland småföretag som arbetsgivare kan här finnas stora svarta hål, med fler dolda avgifter, dubbel och trippel provision. Så alla 8 av 10 svenskar som har tjänstepension borde vara vaksam.

Förutom avgiter brukar även fondvalen här ofta vara mycket trubbiga. Det är mest ”lugna fonder”. För pension är viktigt. Men vi ska tänka tvärt om. Ska vi vänta i 20-30 på pengarna ska de minsann växa ordentligt under tiden. Varför ska vi annars vänta? Kort sagt behöver vi ett tydligt fokus på tillväxtfonder. I första hand breda, bra och billiga tillväxtfonder. Vi vet aldrig vart det växer bäst närmaste 10-40 åren, så chansa inte på en fonde eller ett land. Utan breda fonder är din bästa garanti.

Hur många av oss har inte bytt mobil-abonnemang senaste året? kanske 1/3. Hur många byter bil ett snittår? Jag tror 1/5. Hur många byter eleverantör? 1/4. Tänk om vi åtminstone en gång var tionde år såg över vår pension. Då måste intresset upp 6 gånger. Det är det minsta vi borde sikta på tycker jag. Vad tycker du? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord