Gå direkt till textinnehållet

”Vi gillar politisk risk”

Råvarubolagen Lundin gillar politisk risk. För den är betydligt lägre än de flesta tror, sa Lundins Robert Eriksson igårkväll.

Adolf Lundin startade på 70-talet. Anfadern var geolog och hade först svårt att övertyga de stora investerarna. Varför råvaror när det finns verkstad, löd ofta svaren. Istället fick han förlita sig på privatpersoner. I dag är de huvudägare i 12 bolag på börsen, goda för 100 mdr, och har givit Stockholmsbörsen en stor dos råvaror.

Robert Eriksson springer jag på av en tillfällighet. Vi är på samma middag. Han har varit med flera år i Lundinvärlden. Han är investerarchef och tvingas ofta förklara bolagens vägväl. När det nu stormar i Arabvärlden är Lundinfamiljen några som har erfarenhet av regionen men också svar på orosfrågorna. Därför måste jag bara fråga honom så rakt på sak. Hur hanterar ni politiska risker. För mig är det en dramatisk och känslig fråga. Men inte för Lundinbolagen. ”Vi gillar politisk risk”, svarar han spontant.

Robert Eriksson menar att Lundinbolagen ofta har två stora risker: de geologiska och de politiska. De geologiska riskerna är: att det finns eller inte finns den olja eller den mineral som de faktiskt letar efter. Den risken eller möjligheten varierar stort. Hög geologisk risk innebär att marken ska vara billig. Men politiska risker är mer otydliga. Ofta upplever omvärlden att den politiska risken är hög. Det är ofta grovt överdrivet, menar Robert Eriksson.

Närmaste veckorna och månaderna så kan visst den politiska risken i Arabvärlden vara påtaglig, överhängande, besvärlig och jobbig. Men den politiska risken är samtidigt ingenting mot den geologiska risken. Antingen finns det i marken olja eller så finns det inte. Den politiska risken däremot är ofta mer en tidsfråga. Den går att vänta in, förhandla, diskutera och bearbeta. Den som är långsiktig behöver inte vara särskilt orolig för politiska risker, menar Robert Eriksson.

Politikerna tror sig har mer makt än de verkligen har. Landets ekonomi och råvaror däremot kan vara helt avgörande. Tänker du på den politiska risken som en möjlighet eller ett hot? /Claes Hemberg

LÄS HELA SERIEN OM RÅVAROR: http://blogg.avanzabank.se/hemberg/category/ravaror/

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord