”Vi gör som i Egypten”

Händelserna i arabvärlden får plötsligt alla människor jag möter att diskutera demokrati och arabvärlden. De som själva kommer från regionen är tydligast: ”Hela arabvärlden kommer att följa Egyptens väg.  Egypten är vår mor. Saudi, Jemen, Bahrain, Marocko, Jordanien går snart samma väg… utan betydande blodutgjutelse. En spännande och optimistisk bild av våren 2011 kort sagt.

Frågan är central för tre kontinenter som möts just där. Vi tar vi med oss till Forum på Globen 12 Maj. Boka datumet. Snart kommer hela programmet, här på webben.

 

Vi på Nordkalotten må ha svårt att se och förstå händelserna i arabvärlden. Men de många från arabvärlden och mellanösterna jag mött senaste veckorna delar med sig av många för mig överraskande och positiva tankar.

Senast idag diskuterade vi Egyptens roll i Arabvärlden. Egypten är vår mor, utbrister en man från Jordanien. Landet har hela tiden varit regionens stora förebild. Inte bara för att de angrep Israel, skämtade han. Utan Egypten har i kraft av sin storlek, självständighet, historia, sin ekonomi, sina många välutbildade… sedan urminnestider varit regionens förebild.

Vi kring polarcirkeln glömmer lätt bort att många länder i den här delen av världen är unga, konstlat konstruerade av västvärlden efter andra världskriget. Här är också invånarna unga. De unga människor som med smak av världen genom ocensurerat internet, har helt andra förebilder än deras föräldrar.

Min bästa egna insyn hittills kommer från ett besök i Jordanien häromårdet. Förutom harmoniska människor i en mjuk diktator under den jordanska kungen, så fanns en påfallande fredlig förhoppning. Vi väntar på att det ska bli vår tur, var en tydlig inställning. Kanske har den kommit nu.

Kadaffi är ute inom någon vecka, säger de jag mött. Han har hela folket emot sig. I värsta fall blir det ett gerillakrig, gata för gata. Men Kadaffi kan aldrig vinna. Ju tidigare hans flygplan stoppas i ett flygförbud, desto bättre… Sedan kommer de fredliga demonstrationerna, debatten och folkets återtag märkas i land efter land. Fredliga demonstrationer är viktigt. Det har vi lärt oss i Egypten. När valet snart blir av i Egypten kommer arabfolkets år 2011 bli otvivelaktigt…. säger de jag träffat.

Några ord ekar kvar. ”Egypten är vår mor, hela arabvärldens mor. Vi ska alla göra som de i Egypten. ”

Boka Globen 12 maj. Vad tror du? Vad vet du? /claes hemberg

publicerad
6 mars 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram